Naslovna    Vesti    Ostalo    Sve više mladih bira skije umesto snouborda
28

jan

2013

Sve više mladih bira skije umesto snouborda

Podaci iz SAD i Kanade govore da broj skijaša, u odnosu na snoubordere, iz godine u godinu raste.

Popularnost skijanja u Severnoj Americi, u odnosu na snoubording, raste, kažu najnoviji podaci. Snoubord je, smatraju stručnjaci, spasio industriju zimskih sportova u predhodnoj deceniji, ali je u međuvremenu izgubio na pobunjeničkom imidžu, koji je preuzelo skijanje.

Dan Grenge, direktor Kanadske asocijacije snoubord instrukotora, ocenjuje da su skijaši počeli da rade sve što su ranije primenjivali borderi.

- Oblače široke pantalone, odlaze u parkove i ostala mesta, koja su bila svojstvena nama. Mi smo 2005. godine obučavali oko 10.000 snoubord instruktora, a sada ih ima 7.500. Jednostavno, na planinama više nema toliko ljudi koji borduju. Današnje freeride i freestyle skije bih nazvao malim bordovima. I njihova popularnost je krenula tek kada su modifikovane – rekao je Grenge.

Prikljupljene brojke idu u prilog ove tvrdnje. U periodu od 2005 do 2009. godine broj snoubordera vrteo se oko 1,5 miliona, a u 2010. godini se smanjio za 200.000. Taj trend je nastavljen, dok, s druge strane, popularnost skijanja raste, posebno freeride i freestyle.

Prodaja snoubord opreme opala je za 5%, dok je skijaška počela da se kupuje masovnije, pa beleži sjajan rast od čak 30% u odnosu na 2007. godinu.

Scott Birke, urednik Snowboard Canada Magazinea, dodaje da su skijaši postali mnogo opušteniji u dizajniranju skija.

- U proizvodnji skija počela je da se primenjuje tehnologija proizvodnje snoubordova. Oni mogu da skaču, izvode trikove inspirisani borderima, i sve su bolji. Čak je ono postalo buntovničko, kao što je nekad bio snoubording. Neki moji prijatelji su se vratili skijanju, ali ja nemam problem da i dalje vozim s njima – priča Birke.

Međutim, Steven Hills, izvršni director sajta Snowboard Canada, nije zabrinut. On smatra da se radi o prolaznom trendu i dodaje da je broj od 3.000 kompetetivnih bordera pod njihovim okriljem konstantan:

- Mladi prate trendove. Svaki put kada se skijaši pojave s nečim što je kul, borderi donesu nešto što je još više kul.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar