Naslovna    Vesti    Ostalo    Petorica bordera poginula u lavini
21

apr

2013

Petorica bordera poginula u lavini

Velika nesreća dogodila se u Koloradu, a samo jedan border iz grupe uspeo da preživi.

Petorica mladića poginula su Koloradu u oblasti White River National Forest stotinjak kilometara zapadno od Denvera kada se na grupu bordera obrušila lavina široka oko 200, a dugačka čak 350 metara. Ovo je najveća nesreća vezana za lavine u Koloradu u poslednjih 50 godina. 

Jedan snouborder iz ove grupe je preživeo, pošto je uspeo da se izvuče iz snega. Nekako se domogao lokalnog puta i alarmirao službu spasavanja, koja je kasnije pronašla pet beživotnih tela. 

Grupa bordera uživala je u freerideu ne sluteći da je sa vrha Loveland Pass počela da se obrušava ogromna količina snega koja ih je kasnije zatrpala. Svi su imali specijalnu opremu predviđenu za takve situacije, ali je samo jedan od njih uspeo da preživi.

- Veoma sam tužan zbog ovih momaka koji su sve uradili kako treba. Vidi se da nisu otišli nepripremljeni jer su svi posedovali opremu za lavine. Nažalost, ovo je poruka da nema pravila. Koliko god se dobro pripremili, loše stvari mogu da se dogode - rekao je Sam Brown iz Informacionog centra za lavine. 

Od 1990. godine broj žrtava izazvanih lavinama u SAD drastično je porastao. Godišnje čak 24 osobe izgube život na ovaj način.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar