Naslovna    Vesti    Skijališta    Opasnost od lavina na Kopaoniku na nivou 3
18

jan

2016

Opasnost od lavina na Kopaoniku na nivou 3

Gorska služba spasavanja izvršila lavinske testove na našem najvećem skijalištu.

Na našim planinama i skijalištima palo je više od 50 cm novog snega za veoma kratko vreme, praćeno vetrom i vrlo niskim temperaturama. Novi sneg pao na tanku, tvrdu staru podlogu, a pošto će temperature i dalje biti u debelom minusu, sneg će se veoma sporo stabilizovati i povezivati sa podlogom.

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije ocenili su da je opasnost od lavina na našim planinama značajno porasla, tako da su na Kopaoniku sprovedene preventivne mere lavinskog testiranja. Od skijališta, ugroženi su delovi Kopaonika i Stare planine, ali nisu direktno i staze, već samo vezne staze.

Prema proceni GSS, najugroženija mesta na Kopaoniku su ispod vrha Vučak ka stazi Gvozdac i ispod Vučje staze prema Crvenoj dubokoj, gde su urađeni lavinski testovi.

Nakon urađenog preseka snežnog pokrivača, lopatama za sneg, i izvršenog kompresionog testa, spasioci su došli do rezultata da je rizik od nastanka lavina veliki i da po svetskoj lestvici procene opasnosti od lavina, koja ide od 1 do 5, trenutna opasnost iznosi 3.

Na Staroj planini, potencijalna opasnost jeste na veznoj stazi od planinarskog doma i hotela do staze Konjarnik, kao i na putu od Dojkinog vrela do hotela kroz šumu. Pod vrlo slicnim uslovima, snežna lavina se dogodila u martu 2009. godine. na Staroj planini.

Gorska služba spasavanja Srbije savetuje sve skijaše da izbegavaju skijanje i šetanje van uredenih staza na delovima gde su skijaške ili vezne staze ugrožene od lavina.

Izvor: Gorska služba spasavanja

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar