Naslovna    Vesti    Ostalo    Britanac poginuo u Chamonixu
22

maj

2013

Britanac poginuo u Chamonixu

Skijaš pao niz ozlogašenu liticu North Face dok je pokušavao da se vrati u objekat na vrh Aiguille di Midi.

Jedan Britanac poginuo je prošle subote u blizini vrha Aiguille di Midi iznad Chamonixa. Dvojica skijaša oko 21 čas našla su se usred snežne oluje i nisu mogli da se spuste čuvenom Valee Blanche, kao što su planirali. Pozvali su službu spašavanja, ali je vreme bilo toliko loše da ni ona nije mogla da im pomogne.

Pošto je temperatura bila oko -15 stepeni Celzijusa, Britanci su odlučili da se vrate do objekta na vrhu Aiguille di Midi i tamo sačekaju jutro. Međutim, strma staza, kojom tokom sezone prođe na hiljade skijaša, bila je zatrpana snegom, a sigurnosno uže se nije videlo. Tokom dnevne svetosti, kada su uslovi dobri, uspon na greben prilično je naporan. Levo se nalazi velika količina snega iz koje viri stena visine oko 120 metara i podiže se do vrha. Nju često koriste planinari tokom letnjih meseci. Sa desne strane prema Chamonixu je ozloglašena North Face (severna strana), provalija duboka 1.500 metara do kote Plan d'Aiguille.

Te večeri vreme je bilo izuzetno loše, čak nije bilo dovoljno mesečeve svetlosti, a duvao je jak vetar. Jedan od skijaša, komunicirajući sa ljudima iz objekta na vrhu, uspeo je da se popne levom stranom do stanice Aiguille d'Midi. Međutim, drugi je pokušao da se vrati stazom, pao je i završio na dnu provalije North Face. Njegovo telo pronađeno je sledećeg jutra.

Foto: Skijanje.com

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar