Naslovna    Vesti    Skijališta    Lavina na Mont Blancu usmrtila dva planinara
14

avg

2013

Lavina na Mont Blancu usmrtila dva planinara

U utorak 13.08.2013, rano ujutru, lavina na severnoj strani planine Tacul (4.248m) u okviru Mont Blanc masiva, odnela je živote dvojice planinara, a trećeg ostavila u kritičnom stanju.

Lavina je pokrenuta oko 4 sata ujutru, kada se veliki blok leda u blizini vrha Tacul otkačio i pokrenuo lavinu.

Sedam alpinista u pokušaju da osvoje vrh Mont Blanc su bili uhvaćeni u lavini koja ih je nosila severnom stranom planine.

Najgore su prošli trojica alpinista koji su upali u jednu pukotinu Tacul glečera. Moguće je da postoji i četvrta žrtva jer je jedan planinar proglašen nestalim.

Spasilačka služba PGHM (Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne) u Chamonixu je obaveštena o nesreći od strane drugih planinara na ruti i tim spasilaca sa Aiguille du Midi-ja je krenuo do lokacije gde se dogodila lavina kako bi započeli pretragu.

U početku, loše vreme je sprečavalo dolazak helikoptera, ali se kasnije tokom jutra razvedrilo što je omogućilo da se donese neophodna prva pomoć i oprema za spašavanje.

Jedan od trojice alpinista koji su upali u glečersku pukotinu, inače iskusan vodič, pronađen je u teškom stanju, pa je hitno prebačen helikopterom u bolnicu u Annecy-ju. Ostala dvojica, na žalost, nisu preživela i njihova tela su prebačena, takođe helikopterom, u Chamonix.

Vodič koji je preživeo je inače Italijan iz Courmayeur-a koji je vodio svoja dva klijenta. Oni su čekali više od nedelju dana od poslednjih snežnih padavina kako bi uspon preko Tacula bio što sigurniji.

Krenuli su iz planinarskog doma Cosmique (3.600m) oko 3 sata ujutru kako bi po mraku započeli uspon jer je tada temperatura niža, a opasnost od lavine manja.

Severna strana Tacul-a je veoma popularna ruta za uspon na Mont Blanc. Tokom sezone penjanja, ponekad se na toj ruti nalazi i do 50 alpinista u isto vreme.

Poslednja lavina na ovoj lokaciji prijavljena je 14.06.2013 i nije bilo žrtava.

Foto: Fly Chamonix

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar