Naslovna    Vesti    Ostalo    Otklanjanje posledica požara u PD "Rtanj"
31

maj

2013

Otklanjanje posledica požara u PD "Rtanj"

Članovi Gorske službe spasavanja Srbije otklanjaju posledice požara u planinarskom domu "Rtanj" na Kopaoniku.

Od ponedeljka 27. maja, spasioci Gorske službe spasavanja Srbije učestvuju u akciji otklanjanja posledica požara u planinarskom domu "Rtanj" na Kopaoniku.

U toku je prva faza uklanjanja šindre i šuta sa krova, pa je bilo neophodno angažovati ljudstvo obučeno za rad u vertikalnim uslovima, jer je pristup veoma otežan i zahteva korišćenje opreme za složene radove na visini. U ovoj fazi raščišćavanja učestvovalo je 11 spasilaca GSS-a.

Do požara je došlo 4. maja kada je vatra zahvatila krovnu konstrukciju i gornje spratove objekta. Povređenih nije bilo, ali je zato materijalna šteta izuzetno velika.

Gorska služba spasavanja Srbije (GSS) je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovi cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Osnovana je 1952. godine od strane iskusnih alpinista Planinarskog saveza Srbije.

Danas Gorska služba spasavanja broji izmedju 100 i 150 aktivnih spasilaca, različitih kategorija i specijalnosti, raspoređenih po Srbiji. Aktivni spasioci svake godine overavaju licencu za rad, time što polažu testove fizičke spremnosti, ispite iz medicine i prve pomoći, kao i tehnike spasavanja.

Izvori i foto: GSS.rs

 

 

Pošalji prijatelju

Komentari (3)

ostavi komentar
16

jun

2013

00:27  |   anonymous [neregistrovani]

dobri pozeri,nema sta!samo malo bolje da nastelaju zastitne slemove....inace su kurtoni u ovakvom izdanju...


 

Preporuka

11

jun

2013

18:35  |   boy [neregistrovani]

ha ha,koga oni spasavaju!!??dobro se nisu pobesili!!!Laughing

Preporuka

31

maj

2013

19:14  |   anonymous [neregistrovani]

Kakvi pozeri ...

Preporuka

Ostavi komentar