Naslovna    Vesti    Skijališta    Skijališta u Srbiji rade skoro sa punim kapacitetom
07

jan

2015

Skijališta u Srbiji rade skoro sa punim kapacitetom

Skorašnje snežne padavine dovele su do otvaranja većeg broja staza u srpskim skijalištima.

Popravlja se situacija sa otvorenim stazama i liftovima na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj Planini. Sneg koji je pao posle Nove godine kao i sistem za veštačko osnežavanje omogućili su puštanje u funkciju svih staza i liftova na Zlatiboru i Staroj Planini i većine na Kopaoniku.

Kopaonik je novogodišnje praznike dočekao sa manje od polovine otvorenih staza i liftova, ali je sneg koji je padao prethodnih dana omogućio proširenje rada skijališta. Na Kopaoniku je i pred Novu godinu visina snega iznosila skoro pola metra, ali veliki broj staza i liftova nisu bili u funkciji.

Od ponedeljka je na Kopaoniku pušten u program rada i ski lift Marine vode. Pored ski lifta, pripremljene su i staze 9 i 9a. Dan kasnije u ovom ski centru puštene su u rad žičara Sunčana dolina, Karaman i Kneževske bare, kao i prateće staze. Od srede su u funciji četvorosed na Gobelji kao i ski lift Jaram, pa je tako skijašima i borderima na usluzi 15 žičara i 22 staza.

Visina snežnog pokrivača na Kopaoniku trenutno iznosi 84 cm, dok je na stazama visina utabanog snega od 10-50cm. Čini se kako je ovo više nego dovoljna količina snega za puštanje u rad celog skijališta, a neke od najatraktivnijih staza na Kopaoniku i dalje nisu u pogonu poput Krčmara, Gvozdca i Ledenice.

Na Zlatiboru, u ski centru Tornik, skijašima je pre dva dana stavljena na raspolaganje i ski staza Zmajevac. Puštanjem u rad ove staze, Tornik radi punim kapacitetom. Pored šestosedne žičare i ski lifta Krnevo plandište, u program rada pušten je i ski lift Bandera. Visina snežnog pokrivača na Torniku iznosi 45cm, dok na stazama visina snega iznosi 20-30cm.

Ski centar na Staroj planini već nekoliko dana radi punim kapacitetom. Skijašima i borderima na raspolaganju je i žičara Konjarnik sa pripadajućom stazom, kao i ski lift Sunčana dolina. Pored ovih staza, pripremljene su i prateće staze uz gondolu, kao i staza uz žičaru Babin zub. Za skijaše početnike i najmlađe radi ski poligon. Visina snega na Staroj Planini iznosi 54cm, dok je na stazama 15-25cm snega.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar