Naslovna    Vesti    Skijališta    Kopaonik - gradilište, bus od naselja do centra?
15

okt

2015

Kopaonik - gradilište, bus od naselja do centra?

U centru Kopaonika u toku je izgradnja dva hotela, a proširuje se i hotel "Grand". Moguće je da će ove sezone biti uvedene kružne linije autobusa od vikend naselja ka centru. Parkiranje "rak rana".

Bliži se zimska sezona i pravo je vreme da "bacimo pogled" na naša dva skijaška centra - Kopaonik i Staru planinu

Kopaonik je trenutno veliko gradilište. U centru "krova Srbije" grade se dva hotela, a nadograđuje se hotel "Grand". Na mestu gde je nekada bio kafić "Dolly Bell", a potom "Novak", pored staze Karaman greben, već je napravljen višespratni hotel, a tik uz hotel "Grand", na mestu nekadašnjeg objekta "Jugobanke", urađen je temelj za budući hotel koji će biti u vlasništvu šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Renovira se i "Srebrna lisica" (novih 200 soba), širi se i hotelu "Grand", gde će biti 70 novih apartmana, grade se vila preko puta vojnog odmarališta (90 apartmana), vila pored postojeće vile "Mećava". Gradi se i u Brzeću...

Sve ovo znači i mnogo veću gužvu, kako na stazama, tako i što se tice parkiranja privatnih vozila.

- Opština Raška je prošle godine započela rešavanje tog problema uređenjem prostora ispred Konaka, čime je obezbeđeno 80-ak mesta za parkiranje. Takođe, opština Raška pregovara sa Ministarstvom odbrane o ustupanju zemljišta za uređenje novog parking prostora, čime bi problem parkiranja u najvećoj meri bio rešen. Trajno rešenje bila bi izgradnja podzemnih garaža, a šansu za realizaciju tako velikog projekta opština vidi u javno-privatnom partnerstvu - rečeno je MONDU u JP "Skijališta Srbije".

S obzirom na povećavanje smeštajnog kapaciteta na Kopaoniku, da li se razmišlja i planira izgradnja nove žičare, koja bi povezala određene staze sa vikend naseljem recimo ispod Bačišta?

- Imamo zaista velike ambicije i ideje. Želja nam je da povežemo i Vikend naselje i Brzeće sa centrom skijališta. U toku su izrade projekata za gondole iz oba pravca, a dalja izgradnja zavisi od mogućnosti i finansija - odgovor je iz "Skijališta".

Bilo je i priča o kružnim autobusima, odnosno linijama koje bi išle od vikend naselja do Granda (na primer), ili od Brzeća do centra? Da li će toga biti od ove sezone?

- Opština Raška ima u planu uvodenje linijskih autobusa koji bi turiste prevozili iz vikend naselja do centra Kopaonika. Razgovori sa prevoznicima i hotelijerima biće uskoro održani. U opštini Raška se nadaju da će sa otvaranjem sezone početi da saobraćaju kružni autobusi. Smatramo da je ovo odlična inicijativa, jer će olakšati prevoz skijaša i bordera do centra skijališta - rečeno nam je u "Skijalištima Srbije".

Da li će biti otvorena još neka prodavnica široke potrošnje (novi supermarket)?

- Na Kopaoniku postoje dva supermarketa, Maxi i Idea. Nema najava otvaranja novih supermarketa za ovu zimsku sezonu - kažu u Javnom preduzeću "Skijališta Srbije".

Prošla sezona je bila veoma uspešna (pre svega zahvaljujući vremenskim uslovima). Za ovu sezonu meteorolozi najavljuju manje snega - da li su spremni osneživači i u kojim kapacitetima?

- Prošla sezona bila je najbolja sezona od kada postoje Skijališta Srbije. Mnogo snega i pune staze skijaša su bili idealni uslovi koji su doprineli da sezona obori sve rekorde. Kao i svake sezone, sistemi za veštačko osnežavanje su potpuno spremni i u punom su kapacitetu, s obzirom na to da su sva tri ski centra u potpunosti pokrivena ovim sistemima. Već dugi niz godina se ne oslanjamo na vremenske uslove, a i dugoročne vremenske prognoze se do sada nisu pokazale kao sasvim tačne. Prethodna sezona je pravi primer za to.

Kada ce poceti prodaja ski-pasova i koliko ce koštati? Da li će i ove sezone biti pogodnost uzimanja desetodnevnog ski-pasa koji bi mogao da se iskoristi tokom cele sezone?

- Novi cenovnik je u proceduri usvajanja i očekujemo da će Vlada Srbije uskoro staviti cenovnik na dnevni red. Što se tiče struktura karata, one ostaju iste, uz neke novine. Svakako, 10 u sezoni ostaje u cenovniku kao jedna od najprodavanijih karata.

Šta se planira za Staru planinu? Da li će biti još nekih smeštajnih kapaciteta?

- Ski centar i kapacitet skijališta prevazilazi smeštajni kapacitet na planini, pa shodno tome, većih investicija i širenja skijališta neće biti za sada - odgovor je iz "Skijališta Srbije".

Izvor: Mondo

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar