Naslovna    Vesti    Skijališta    Planinari iz Užica se izgubili na Durmitoru
30

nov

2012

Planinari iz Užica se izgubili na Durmitoru

Dvojica planinara iz Užica koji su u četvratak lutali po Durmitoru a prethodnu noć proveli u vrećama za spavanje, u improvizovanom skloništu, pronađeni su jutros.

Ekipa spasilaca iz Žabljaka, jutros u 10 časova, u lokalitetu Struga, na prelazu iz male u veliku Kalicu srela se sa planinarima iz Užica. Spasilac Zoran Vojinović kaže da se susret dogodio nakon dva i po sata od njihovog polaska u akciju. Dodao je da se aktivnosti odvijaju po velikom nevremenu, po jakoj mećavi, pri čemu se kreću kroz sneg čija je visina premašila 60 santimetara.

Užičani Aleksandar Đorđević i Ivan Vladisavljević, proveli su dramatičnu noć u lokalitetu Velika kalica, na Durmitoru, nakon nepromišljene planinarske avanture koja je započela u četvrtak.

Oni su, uprkos velikom nevremenu, krenuli iz Žabljaka u planinarski pohod. Oslanjajući se na iskustva sa Durmitorom iz ranijih pohoda stigli su do jedinog crnogorskog lednika, sada prekrivenog sa novih pola metra snega.

Magla i sneg omeli su ih da pronađu bivak. Tumarali su po stenama Durmitora u nadi da pronađu sklonište. Sve do 21 čas kada su telefonom dobili policiju u Podgorici, koja je o svemu obavestila kolege iz Žabljaka.

Bilo je kasno za bilo kakvu intervenciju spasilačkih ekipa. Ipak, policajci i spasioci neprestano su bili u telefonskom kontaktu sa Užičanima.

Mokri i promrzli, od bora krivulja u stenama su napravili improvizovano sklonište. Noć su proveli u vrećama za spavanje. Kada je svanulo ostavili su sve tamo i pešice krenuli prema Žabljaku.

Njima u susret oko osam časova krenuli su spasioci Zoran Šaco Vojinović i Miroslav Karadžić kao i pripadnici opštinske službe spasavanja Mladen Novović i Ilija Šamšal.

Planinari su u kratkom razgovoru za "Vijesti" kazali da po magli koja smanjuje vidljivost gaze sneg do pojasa, da se nigde ne vide markacione oznake i da im je hladno.

Izvor: Vijesti

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar