Naslovna    Vesti    Skijališta    Glečeri se ubrzano tope
20

jul

2013

Glečeri se ubrzano tope

Globalni porast temperatura uzrokuje drastično smanjivanje glečera u Alpima.

Porast temperature u Alpima dovodi do ubrzanog otapanja glečera, a prema najnovijim istraživanjima, situacija će biti još gora. Temperature rastu tri puta brže od uobičajenog proseka. Naprimer, najviše dnevne temperature u poznatom skijaškom gradiću Chamonixu ovih dana su oko 28 stepeni Celizusa, na nadmorskoj visini od 2.000 metara je 12 stepeni, a na 4.000 samo -1. Prosečna temperatura u toku 20 veka porasla je za 1,5 stepeni.

Istraživanje koje je pokrenula švajcarska vlada govori da će temperature više rasti u planinskim delovima te zemlje. Predviđa se mnogo manje hladnih i snežnih dana.

Klima se očigledno ubrzano menja, što uzrokuje velike promene i na najvišim planinama. Rezultati koje je objavio Centar za istraživanje ekosistema u Chamonixu su zabrinjavajući.

Najveći glečer u Mont Blanc masivu Mer de Glace u poslednjih 20 godina povukao se za 645 metara, a stručnjaci procenjuju da će se u naredne dve dekade smanjiti za dodatnih 1.000 metara. Zamrznuti deo zauzimaće površinu od oko 10 kvadratnih kilometara, a u periodu od 1955. do 2000. godine on je bio mnogo veći, čak 70 kvadratnih kilometara. U ovo je imala priliku da se uveri i ekipa našeg magazina koja je skijala u Chamonixu (vidi sliku).

Tako će se „snežna linija“ povući još više, pa će u letnjem periodu planinarenje biti još opasniji sport zbog učestalih odrona stena i kamenja. Doći će i do promene u vegetaciji, šume će se povlačiti u više predele, kao i neka planinska vegetacija.

Foto: Skijanje.com

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar