Naslovna    Vesti    Skijališta    Stara planina spremno čeka skijaše i bordere
11

nov

2013

Stara planina spremno čeka skijaše i bordere

Za dolazeću sezonu spreman i ski-centar na Jabučkom ravništu a sređivani su i prilazni putevi.

Skijaški centar na Jabučkom ravništu spremno će dočekati novu sezonu, za koju očekuju da će biti uspešnija nego prethodne. Najmlađi ski-centar u Srbiji ima odlične staze ukupne dužine 13 kilometara, a prvi u Srbiji dobio je i gondolu koja od novog hotela na Jabučkom ravništu turiste i skijaše vozi na skijaške staze.

Ljubiteljima zimskih sportova ski-centar nudi staze Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada. Dve žičare - četvorosedi, imaju kapacitet za prevoz više od 1.500 skijaša na sat, dok je ski-lift „sidro“, na stazi Sunčana dolina, kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Markova livada je takozvana bebi staza, namenjena najmlađima.

U JP „Stara planina“ kažu da je ove godine dosta toga urađeno na sređivanju puteva, pa je sredinom prošlog meseca završena rekonstrukcija puta Janjski most - Babin zub, od Konjarnika do Leskove glave, ukupne dužine 2,5 kilometara. Rekonstrukciju je ovog puta finansiralo je JP „Stara planina“.

- Ova deonica je bila jedna od najlošijih na putu ka ski--centru. Njena rekonstrukcija olakšaće pristup skijaškom kompleksu na Jabučkom ravništu - kažu u JP „Stara planina“.

Ski-centar Stara planina slabije je dostupan sa južne strane iz pravca Pirota, zbog veoma lošeg puta preko Kalne. Pre nekoliko godina „probijen“ je put preko sela Mirkovci koji bi za čak 40 kilometara skratio put iz pravca Pirota, pa bi time ovaj zimski centar bio interesantniji i turistima iz susedne Bugarske, koji u sve većem broju posećuju pirotski kraj. Do centra se najlakše stiže iz pravca Zaječara, udaljenog takođe 70 kilometara, ali je put odličan.

Pirotsko skijalište

Od Pirota, ski-centar na Babinom zubu udaljen je više od 70 kilometara, pa zbog toga ljubitelji skijanja u Pirotu rado posećuju i Gradsko skijalište u Pirotu, na svega 12 kilometara od centra grada na Planinarskom domu. Ovo skijalište, koje naročito vole manje zahtevni skijaši i deca, opremljeno je modernom žičarom i topovima za veštačko osnežavanje, koji ove sezone treba da počnu da rade punim kapacitetom.

Izvor: Večernje novosti

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar