Naslovna    Vesti    Takmičenja    Kitzbuehel, SG, SK, S, SL (m): Najava trka
22

jan

2015

Kitzbuehel, SG, SK, S, SL (m): Najava trka

Od petka do nedelje ljubitelje skijanja čekaju velika uzbuđenja, posebno u spustu.

Kizbuehel će narednih dana biti u centru pažnje svetskog skijanja. Najviše zbog spusta na legendarnoj stazi Streif. Nema takmičara koji ne sanja pobedu na njoj, ali svake godine  samo jedan skijaš može da ponese laskavo priznanje Hahnenkamm šampiona.

Međutim, najpre su na programu superveleslalom i kombinacijski slalom. U petak u 11:30 časova startuje superveleslalom, u 16:40 kombinacijski slalom. U subotu nas očekuje prava poslastica - spust (11:45), dok je nedelja rezervisana za slalom (prva vožnja počinje u 10:15, a druga u 13:00 časova).

Trke se voze na tri staze, od kojih je najozloglašenija ona za spust - Streif. Start staze nalazi se na visini od 1.665 m, dok je cilj na visini od 805 m. Ukupna dužina staze iznosi 3,312 m, a najveći nagib sa kojim se skijaši susreću na Streifu iznosi neverovatnih 85%. Superveleslalom se vozi na stazi Streifalm, sa startom na 1.345 m i ciljem na 805 m. Ukupna dužina staze iznosi 2.150 m. Trke slaloma se u Kitzbuehelu održavaju na stazi Ganslern, sa startom na 1.004 m i ciljem na 811 m.

Austrijanci se nadaju da će ih u brzim disciplinama ponovo obradivati Hannes Reichelt. Iskusni specijalista za spust i superveleslalom trijumfovao je prošle godine u Kitzbuehelu u spustu, a forma u kojoj se sada nalazi daje mu za pravo da ponovo računa na najviši plasman. Glavni konkurent biće mu Norvežanin Kjetil Jansrud, koji je odlično zamenio povređenog kolegu iz nacionalnog tima Aksela Lunda Svindala. Treba ozbiljno računati i na Beata Feuza, Dominika Parisa, pa i na probuđenog Carla Janku. Legendarni Bode Miller je najavio ovosezonski debi, ali pitanje je u kakvoj je formi.

Superkombinacija je prilična nepoznanica, u Wengenu je najbolji bio Carlo Janka, a hrvatski veteran Ivica Kostelić je pokazao da nije rekao poslednju reč kada su u pitanju vrhunski rezultati. Takođe, u superkombinaciji se dosta očekuje i od Natka Zrnčića-Dima.

U nedelju će uživati ljubitelji slaloma, a i tu Austrijanci imaju najvećeg aduta. Poznato je da Marcel Hirscher ima posebnu motivaciju na domaćem terenu. Pobedio je na Ganslernu 2013, a prošle godine je zajahao jednu kapiju u drugoj vožnji, pa je tako najbolji bio Felix Neureuther ispred Henrika Kristoffersena.

Očekuje se i da će u ova tri dana oko staze i na ciljnoj ravnini biti ukupno oko 100.000 gledalaca, a nagradni fond je sjajnih 500.000 evra. Skijanje.com je na licu mesta i uživo ćemo pratiti sva dešavanja iz Kitzbuehela.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar