Naslovna    Vesti    Takmičenja    Wengen, SK, SL, S (m): Najava trka
15

jan

2015

Wengen, SK, SL, S (m): Najava trka

Švajcarski Wengen 85. put ugostiće najbolje skijaše sveta. Bode Miller odložio povratak na stazu.

Ljubitelje skijanja očekuje mnogo uzbuđenja u petak, subotu i nedelju. U švajcarskom Wengenu skijaši će se takmičiti u superkombinaciji, slalomu i spustu. 

Već u petak na čuvenoj stazi Lauberhorn najpre će u okviru superkombinacije biti vožen spust (start u 10:30 časova), a potom slalom (start u 14:00 časova). Biće to borba za prvi trofej i bodove u ovoj disciplini ove sezone.

Prošle godine najbolji u superkombinaciji u Wengenu bio je Amerikanac Ted Ligety ispred Francuza Alexisa Pinuraulta, a sjajan rezultat ostvario je hrvatski takmičar Natko Zrmčić-Dim osvajanjem trećeg mesta. Wengen je, takođe, mesto velikih uspeha Ivice Kostelića, koji je zabeležio 28 trka u tom skijalištu. Četiri puta je pobeđivao u slalomu i dva puta u superkombinaciji. 

Subota je rezervisana za slalom (prva vožnja u 10:00, a druga u 13:00), a videćemo da li će Marcel Hirsher uspeti da popravi utisak od prošle godine kada su od njega bili bolji pobednik Alexis Pinturault i drugoplasirani Felix Neureuther. Ili će možda zablistati Henrik Kristoffersen.

Mnogo više uzbuđenja biće u nedelju, kada je na programu spust (početak u 12:30 časova). Tradicionalno spust se uvek održavao subotom, ali je sada došlo do pomeranja zbog loših vremenakih prilika koje su najavljene za taj dan. Poznato je da je staza u Wengenu jedna od najspektakularnijih u Svetskom kupu i da pobeda na njoj ima posebnu tužinu. Dugačka je čak 4.415 metara sa visinskom razlikom od 1.028 metara.

Nažalost, mnogi su očekivali da će na Lauberhornu videti legendarnog Amerikanca Bodea Millera, ali je on razočarao svoje fanove. Bode se oporavio od operacije kolena, ali sam priznaje da je daleko od prave forme. Posle treninga je kratko rekao:

- Definitivno nisam u takmičarskoj formi. Teško je to prihvatiti, ali tako je kako je - rekao je Miller, koji je dva puta slavio u Wengenu, a sada je trebalo da praktično brusi formu za Svetsko prvenstvo u Beaver Creeku.

Na treningu je pobedio trenutno najbolji spustaš, Norvežanin Kjetil Jansrud, olimpijski šampion Matthias Mayer je bio drugi, dok je treće mesto pripalo pomalo zaboravljenom Švajcarcu Carlu Janki, koji je 2010. trijumfovao na Lauberhornu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar