Naslovna    Vesti    Takmičenja    Meribel, finale Svetskog kupa: Najava trka
17

mar

2015

Meribel, finale Svetskog kupa: Najava trka

U Francuskoj se ove nedelje dele kristalni globusi u Svetskom kupu za skijaše i skijašice.

Francuski ski centar Meribel biće ove nedelje domaćin raspleta takmičenja u Svetskom kupu u obe konkurencije. Meribel će po prvi put ugostiti najbolje svetske skijaše i skijašice na finalnom takmičenju sezone. Prethodnih godina poslednja nedelja Svetskog kupa u skijanju održavana je u švajcarskom Lenzerheideu. Pravo učešća u Meribelu ima po 25 najbolje plasiranih u svakoj od disciplina plus juniorski svetski prvaci.

Skijašice i skijaši takmičiće se u Meribelu u četiri standardne discipline (slalom, veleslalom, superveleslalom i spust), a pored toga učestvovaće i u timskom takmičenju. Borba za kristalne globuse u ukupnom poretku i pojedinim disciplinama u obe konkurencije zanimljiva je i neizvesna kao i ranijih sezona. Malo toga je već odlučeno, a trke u Meribelu će dati većinu odgovora o ovogodišnjim osvajačima kristalnih globusa.

Prva dva dana takmičenja na programu su brze discipline u obe konkurencije. Skijaši i skijašice će u sredu 18. marta voziti spust, dok je dan kasnije, u četvrtak 19. marta na programu superveleslalom.

U muškoj konkurenciji, Kjetil Jansrud je već ranije osigurao mali kristalni globus u superveleslalomu. Kod skijašica trenutno vodeća je Amerikanka Lindsey Vonn sa 8 bodova ispred Austrijanke Anne Fenninger, pa će tako poslednja trka doneti odgovor na pitanje ko će biti osvajačica malog kristalnog globusa u ovoj disciplini.

Što se tiče spusta, Jansrud trenutno vodi u poretku ove discipline, ali mu je za petama Austrijanac Hannes Reichelt sa samo 20 bodova zaostatka, pa će poslednja trka odlučiti pobednika. Kod žena, trenutno je vodeća Lindsey Vonn sa 35 bodova ispred Anne Fenninger.

U petak je u Meribelu na programu timsko takmičenje, dok su subota i nedelja rezervisane za muški i ženski slalom i veleslalom. U subotu će se voziti ženski slalom i muški veleslalom, dok su u nedelju na programu muški slalom i ženski veleslalom.

Što se tiče situacije u borbi za male kristalne globuse u ovim disciplinama najmanje je neizvesnosti u muškom veleslalomu u kome je Austrijanac Marcel Hirscher već osvojio mali kristalni globus. Nasuprot tome, kod žena pitanje pobednika još uvek nije rešeno, a najveće šanse za titulu ima vodeća Anna Fenninger sa 86 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu sunarodnicu Evu-Mariu Brem.

U slalomu će poslednja trka ove godine doneti osvajača malog kristalnog globusa u obe konkurencije. Kod skijašica je neizvesnost mnogo manja jer prvoplasirana Mikaela Shiffrin treba praktično samo da završi trku da bi osvojila titulu, s obzirom da ima čak 90 bodova više od drugoplasirane Šveđanke Fride Hansdotter. Ukoliko u tome uspe, Amerikanki će to biti treći uzastopni kristalni globus o ovoj disciplini.

U muškoj konkurenciji, situacija je dosta neizvesnija.  Trenutno je prvi Nemac Felix Neureuther sa 55 bodova više u odnosu na drugoplasiranog Austrijanca Marcela Hirschera. Trećeplasirani Henrik Kristoffersen nema šanse da se uključi u borbu za titulu tako da će o slalomskom kristalnom globusu odlučivati samo Neureuther i Hirscher.

Što se tiče ukupnog poretka Svetskog kupa, pitanje pobednika ostaje otvoreno  u obe konkurencije. Kod muškaraca borba se i dalje vodi izmeđi specijaliste za brze discipline Kjetila Jansruda i stručnjaka za tehničke discipline Marcela Hirschera. Hirscher ima mnogo veće šanse da se domogne najvećeg parčeta kristala jer ima značajnu prednost od 164 boda u odnosu na Jansruda.

Kod skijašica, za titulu najbolje u sezoni 2014/15 boriće se dve skijašice – Anna Fenninger i Tina Maze. Austrijanka je trenutno u vođstvu sa 1341 osvojenim bodom ispred Slovenke koja je do sada sakupila 1311 bodova. Na trećem mestu nalazi se Mikaela Shiffrin koja sa 900 sakupljenih bodova nema šanse da se umeša u borbu za titulu u generalnom plasmanu. 

RASPORED TRKA:

SREDA, 18.3.

Spust (muškarci) – 9:30h

Spust (žene) – 11:30h

ČETVRTAK, 19.3.

Superveleslalom (muškarci) – 9:30h

Superveleslalom (žene) – 11:30h

PETAK, 20.3.

Takmičenje timova – 10:30h

SUBOTA, 21.3.

Veleslalom (muškarci) –  1. vožnja u 10:00h, 2. vožnja u 12:30h

Slalom (žene) - 1. vožnja u 9:00h, 2. vožnja u 11:30h

NEDELJA, 22.3.

Slalom (muškarci) –  1. vožnja u 9:00h, 2. vožnja u 11:30h

Veleslalom (žene) - 1. vožnja u 10:00h, 2. vožnja u 12:30h

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar