Naslovna    Vesti    Takmičenja    Počinje nova sezona Svetskog kupa u skijanju
23

okt

2015

Počinje nova sezona Svetskog kupa u skijanju

Ovog vikenda u Soeldenu počinje Svetski kup u skijanju.

Posle letnje pauze najbolji skijaši i skijašice sveta ponovo stupaju na scenu. Oni će novu sezonu Svetskog kupa otvoriti tradicionalnim veleslalomu na glečeru Rettenbach iznad Soeldena, a završiće je finalnim takmičenjima koja se ove sezone održavaju u švajcarskom St. Moritzu krajem marta.

Uvedene su i neke nove stanice Svetskog kupa, pa će se tako muškarci u okviru priprema za ZOI 2018 koje se održavaju u Južnoj Koreji, po prvi put takmičiti u Jeongseonu (J. Koreja) i Yuzawa Naeba (Japan). Skijašice će svoje trke voziti u švajcarskoj Crans Montani, italijanskom La Thuileu i slovačkoj Jasni, što do sada nije bio slučaj. U ženski kalendar se vraća austrijski St. Anton, dok će se muške trke ponovo voziti u Chamonixu, u Francuskoj. Što se tiče city eventa koji je uveden pre nekoliko godina, u kalendaru su predviđena dva, međutim onaj u Minhenu je otkazan i pre početka sezone. Jedini preostali city event ugostiće Stokholm, 23. februara 2015.

Austrija je prošle godine odnela pobedu u ukupnom plasmanu u obe konkurencije pošto su Marcel Hirscher i Anna Fenninger bili nedostižni za ostale.

Hirscher je veliki kristalni globus osvojio četvrti put za redom i tako postao prvi skijaš kome je to pošlo za rukom. Ove sezone neverovatni Austrijanac kreće po svoj peti uzastopni veliki kristalni globus i sa samo 26 godina ima velike šanse da dostigne rekord Marca Girardellija koji je u karijeri pet puta trijumfovao u Svetskom kupu. Kao i do sada, na papiru, najveća pretnja Hirscheru biće dvojica snažnih Norvežana, Aksel Lund Svindal i Kjetil Jansrud. Međutim, ostaje da se vidi u kakvoj će formi biti Svindal koji je celu prethodnu sezonu propustio zbog povrede.

Legendardni Bode Miller i dalje nije rekao zvanično zbogom takmičarskom skijanju, ali je objavio da će propustiti narednu sezonu zbog problema sa povredama, ali i želje da se posveti porodici. Sa njegovih 38 godina, pitanje je da li će veliki Amerikanac moći da se vrati takmičenjima za godinu dana, pa je ovo možda ipak njegov oproštaj od skijaške karijere.

U ženskoj konkurenciji, Anna Fenninger nažalost neće braniti titulu osvojenu prošle sezone, jer je neposredno pred start ovogodišnjeg takmičenja pokidala ligamente kolena pa je sezona 2015/16 za nju izgubljena. Pauzu od takmičenja na godinu dana napraviće i još jedna bivša pobednica Svetskog kupa, Slovenka Tina Maze. Time se broj all-rounder skijašica koje mogu da uzimaju bodove u svim disciplinama sveo samo na Amerikanku Lindsey Vonn. Vonnova je takođe pretrpela povredu u avgustu ove godine, ali se treninzima vraća neposredno pred Soelden. Ako bude zdrava i skijala na svom nivou, uz izostanak Maze i Fenninger, otvara joj se velika šansa za ukupnu pobedu u Svetskom kupu u novoj sezoni.

Što se tiče tehničkih disciplina u muškoj konkurenciji, sigurno je da će glavnu reč u slalomu ponovo voditi Marcel Hirscher, osvajač malog globusa  u ovoj disciplini iz prošle sezone. Međutim, čini se da ni u jednoj disciplini konkurencija nije jača nego u slalomu jer nekoliko skijaša skoro podjenako figuriše za titulu. Tu su mladi Norvežanin Henrik Kristoffersen, ruska senzacija Aleksandr Khoroshilov i nemački dvojac Felix Neureuther i Fritz Dopfer. Treba imati u vidu i izuzetno jaki švedski tim sa Harginom, Byggmarkom, Myhrerom itd.

U veleslalomu je Hirscher prošle godine suvereno osvojio mali kristalni globus pobedivši u šest od osam trka u ovoj disciplini. Iako se očekivala velika borba između Austrijanca i Mr. GS-a, Teda Ligetyja, Amerikanac nije prikazao vožnje koje smo od njega navikli da gledamo i pobedio je samo u jednoj trci. Ted nije čak bio ni drugi u poretku, već se ispred njega „ugurao“ Francuz Alexis Pinturault. Ova trojica skijaša će najverovatnije i u novoj sezoni voditi borbu za titulu u veleslalomu.

Brzim disciplinama je prošle godine dominirao Kjetil Jansrud osvojivši globuse i u superveleslalomu i u spustu. Biće zanimljivo gledati borbu Jansruda i njegovog zemljaka Svindala, majstora za brze discipline, koji se vraća posle oporavka od povrede. Treba posebno obratiti pažnju i na uvek jake Austrijance Reichelta i Mayera, Italijana Dominika Parisa, Francuza Guillerma Fayeda, kao i Švajcarca Patricka Kuenga.

U pojedinačnim disciplinama u ženskoj konkurenciji situacija je slična kao i prethodne sezone. Amerikanka Mikaela Schiffrin, koja je prethodne tri sezone osvajala mali kristalni globus u slalomu, ponovo će biti favorit broj jedan za pobedu u ovoj disciplini. Posao će joj dodatno biti olakšan činjenicama da Tina Maze propušta sezonu i da je Austrijanka Kathrin Zettel završila karijeru.

U veleslalomu, titulu brani Anna Fenninger koja će zbog povrede propustiti celu sezonu, tako da se time šanse otvaraju za Evu-Mariu Brem koja je imala sjajnu prošlu sezonu, Mikaelu Shiffrin, kao i Laru Gut i Tinu Weirather.

Što se tiče spusta i superveleslaloma, sve oči uprte su naravno u Lindsey Vonn koja je osvojila obe titule u prethodnoj sezoni. Kada je u formi Amerikanka jednostavno nema konkurenciju, a jedine skijašice koje su umele da joj povremeno pariraju prošle godine su Fenninger i Maze koje se neće takmičiti ove sezone. Kao i u veleslalomu, time se otvara prostor da se za mesta na podijumu bore neke nove devojke, ali i poznata imena brzih disciplina kao što su Lara Gut i Tina Weirather. 

Srbiju će u Svetskom kupu kao i ranijih godina predstavljati Nevena Ignjatović, koja je vredno trenirala na evropskim glečerima pred novu sezonu. Nedavno se pridružila slovenačkom ženskom timu sa kojim sada trenira i nadamo se da će to doprineti njenim rezultatima u predstojećim takmičenjima.

Prvo ime hrvatskog skijanja u sezoni 2015/16 ponovo će biti Ivica Kostelić koji prkosi godinama i još uvek ne razmišlja da okači skije o klin. Pored Kostelića, najveća uzdanica hrvatskog skijanja je Filip Zubčić koji je zabeležio nekoliko sjajnih rezultata u veleslalomu i slalomu prošle godine. Pored Kostelića, član A tima je i Natko Zrnčić-Dim. U ženskoj konkurenciji jedina članica A tima je Riječanka Leona Popović.

Slovenci u novu sezonu ulaze uz izostanak svoje najveće skijašice svih vremena, sjajne Tine Maze koja pauzira od takmičenja na godinu dana. Članice ženskog prvog tima u novoj sezonu biće Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Ana Drev, Anca Bucik, Tina Robnik, Vanja Brodnik i Katarina Lavtar. Slovenački muški tim činiće Matic Skube, Žan Kranjec, Žan Grošelj, Jakob Špik, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, Aljaž Dvornik, Klemen Kosi, Boštjan Kline i Martin Čater.

Sigurno je da nas očekuje još jedna uzbudljiva sezona belog cirkusa, a akcija počinje u subotu, 24. 10. ženskom veleslalomskom trkom.

Kompletnu galeriju sa otvaranja Svetskog kupa u Söldenu možete pogledati na našoj Facebook strani.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar