Naslovna    Vesti    Takmičenja    Spustaški Globus Peteru Fillu, prvenac Mirjam Puchner
16

mar

2016

Spustaški Globus Peteru Fillu, prvenac Mirjam Puchner

Fill u finalu Svetskog kupa u St. Moritzu postao prvi Italijan pobednik najbrže discipline.

Peter Fill je ostvario san i posle današnjeg poslednjeg spusta sezone u St. Moritzu postao prvi Italijan koji je prigrabio Kristalni globus u ovoj disciplini. Fill je osvojio deseto mesto, ali je to bilo i više nego dovoljno da nadmaši Aksela Lunda Svindala, koji je ranije zbog povrede završio sezonu.

Pobedu je odneo domaći takmičar Beat Feutz sa samo osam stotinki prednosti u odnosu na Amerikanca Stevena Nymana. Treće mesto pripalo je Eriku Guayu iz Kanade.

Peter Fill i Aksel Lund Svindal imali su isti broj bodova pred ovu trku, a Kjetil Jansrud četvrtim mestom u današnjem spustu nije uspeo da ugrozi Italijana.

-Ovo je fenomenalno, san je postao java. Bilo je veoma teško za mene jer sam bio poslednji takmičar, ali na kraju se sve završilo perfektno - rekao je Fill, koji, interesantno, nije pobedio niti jednom u spustu ove sezone, ali je bio konstatntan i iskoristio odsustvo Svindala.

Slovenački spustaš Boštjan Kline bio je veoma dobar 11. i u konačnom plasmanu discipline je zauzeo 17 mesto.

U ženskoj konkurenciji nije bilo tako zanimljivo jer je Lindsey Vonn ranije osigurala titulu u spustu, ali daleko od toga da nije bilo borbe. Ova trka ostaće zauvek u sećanju Austrijanke Mirjam Puchner, ne samo jer je prvi put pobedila, nego što nikada do sada u karijeri nije bila na podijumu. Fabienne Suter iz Švajcarske je bila druga, a Italijanka Elena Curtoni treća. Ilka Štuhec iz Slovenije je poslednji spust sezone završila na 16. poziciji i u ukupnom plasmanu je 25.

Sutra je u St. Moritzu na programu superveleslalom u obe konkurencije. Biće više nego zanimljivo jer još nije poznato kome idu Kristalni Globusi.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar