Naslovna    Vesti    Takmičenja    Soelden, VSL (ž i m): Najava
26

okt

2012

Soelden, VSL (ž i m): Najava

Veleslalomom u Soeldenu u obe konkurencije počinje Svetski kup. Skijanje.com na licu mesta!

Konačno je došao i taj dan – počinje nova sezona u Svetskom kupu! Tradicionalno, prva stanica “belog cirkusa” je austrijski Soelden, gde ce žene i muškarci u subotu i nedelju voziti veleslalom. Ovaj događaj, na kojem i ove godine prisustvuje Skijanje.com, više je od običnog takmičenja. Nekoliko hiljada zaljubljenika u skijanje došlo je u prelepi gradić u Tirolu, kako bi navijalo za svoje favorite, a uveče obično usledi prava fešta. Posebna atrakcija je defile fan klubova, koji je predviđen za subotu od 17 časova.

Jedini problem može da bude loše vreme, pošto su prognostičari najavili pad temperature, snežne padavine i jak vetar.

Ukoliko sve bude u redu, prve na stazu na glečeru Rettenbach izlaze devojke (subota – start je u 9.30 časova), a najpre će se na vrhu staze pojaviti Austrijanka Elizabeth Goergl. Ipak, sve oči biće uprte u prošlogodišnju pobednicu ove trke i najbolju skijašicu današnjice Lindsey Vonn.

- Trijumfovati u Soeldenu na početku sezone je fantastično. Sjajno sam se pripremila jer želim da ponovim uspeh od prošle godine. Međutim, imam cilj da ove sezone osvojim više bodova u veleslalomu nego što sam to uspela da uradim ranijih godina – kaže Lindsey Vonn.

To je lakše reći nego ostvariti, pošto svoju šansu traže aktuelna šampionka u ovoj discipline Viktoria Rebensburg, zatim Tessa Worley, Maria Hoefl-Riesch, pa Tina Maze…kandidatkinja za postolje je dosta, a mesta ima samo za tri dame.

Posle trke skijašica sledi luda i nezaboravna noć za sve koji su došli da u Soeldenu provedu ovaj vikend, a onda u nedelju ujutro (start u 9 časova) na stazi će biti najbolji skijaši sveta. Među njima i Ted Ligety, specijalista za veleslalom, koji je bio najbrži prošle godine na ovoj stazi, ali je titulu najboljeg veleslalomaša morao da prepusti Marcelu Hirscheru. Interesantno je da je Amerikanac osvojio najviše FIS poena u Soeldenu od bilo kog skijaša iz Svetskog kupa.

- Biće potrebno mnogo više snage za nove skije na kojima od ove sezone vozimo veleslalom. Zato nikada u karijeri nisam toliko trenirao u teretani kao ovog leta. Primetio sam da nove skije imaju dobar odziv na tvrdom snegu, ali je situacija potpuno drugačija na mekom. Kako će se ponašati u nedelju? Videćemo – izjavio je Ligety. 

Ova sezona je i svojevrsni jubilej za iskusnog Ivicu Kostelića, koji beleži 15. sezonu u Svetskom kupu.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
26

okt

2012

22:45  |   anonymous [neregistrovani]

konacno pocinje... nek jevsvima nama skijasima sretan pocetak sezone a takmicarima sto manje povreda!

Preporuka

Ostavi komentar