Naslovna    Vesti    Takmičenja    FIS odbio Lindsey Vonn
04

nov

2012

FIS odbio Lindsey Vonn

Savet FIS odbio zahtev koji je Američka skijaška federacija uputila povodom želje Lindsey Vonn da se takmiči sa muškarcima.

Lindsey Vonn se ipak neće takmičiti sa muškim kolegama na spustu u kandaskom Lake Louiseu. Međunarodna skijaška federacija je na sastanku u Švajcarskoj odlučila da ne dozvoli najboljoj svetskoj skijašici da učestvuje u trci koja će se održati u kanadskom ski centru 24. novembra. FIS je odluku obrazložio zaključkom da “jedan pol ne može da učestvuje u trkama onog drugog” kao i “da izuzeci neće biti pravljeni u odnosu na FIS pravila”.

Vest je došla kao razočarenje za predsednika Kanadske skijaške federacije Maxa Gartnera koji se nadao da će do spektakularnog okršaja ipak doći krajem meseca u Lake Louiseu.

- Video sam to kao sjajnu priliku za popularizaciju sporta kroz podizanje nivoa interesovanja kod ljudi koji inače ne prate skijanje, posebno u Severnoj Americi. To bi bio odličan povod za prezentovanje našeg sporta kao i neverovatnog umeća naših sportista – rekao je Max Gartner.

On je dodao da je Lindsey postigla mnogo toga u takmičarskom skijanju i da bi bilo jako interesantno videti kako bi se snašla protiv najboljih svetskih spustaša. Gartner misli da bi Lake Louise predstavljao idealnu lokaciju za tako nešto, jer Lindsey Vonn ima puno iskustva u nastupima u ovom kanadskom ski centru. Lindsey je toliko puta pobedila u Lake Louiseu da su mnogi u šali počeli ovo mesto da zovu Lake Lindsey.

Još uvek postoji šansa da četvorostruka pobednica Svetskog kupa učestvuje na muškom spustu u Lake Louiseu, ali kao predvozač. Predvozač skija pre početka trke i njegov rezultat se ne računa, ali mu dozvoljava da uporedi postignuto vreme sa ostalim takmičarima. Ako bi Lindsey Vonn učestvovala kao predvozač u muškoj trci, tada joj ne bi bilo dozvoljeno da učestvuje na takmičenjima koja se na istoj stazi održavaju u ženskoj konkurenciji nedelju dana kasnije. Iz tog razloga malo je verovatno da će Lindsey prihvatiti da ostane bez potencijalnih nekoliko stotina bodova koje bi mogla da osvoji.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar