Naslovna    Vesti    Takmičenja    Lindsey: Ako treba, ići ću i na sud!
11

nov

2012

Lindsey: Ako treba, ići ću i na sud!

Lindsey Vonn u intervjuu Eurosportu otkrila da će se žestoko boriti da skija s muškarcima.

FIS je stopirao nameru Lindsey Vonn da postane prva žena koja će u Svetskom kupu skijati s muškarima. Jedna od najboljih skijašica u istoriji, međutim, ne želi da se pomiri s tom činjenicom. Da bi ostvarila svoj san spremna je čak potraži pomoć advokata.

Tvoja odluka da se takmičiš s muškarcima izazvala je različite reakcije. Zašto uopšte to želiš?

- Sada više nije važno, zar ne? Ali, da…zaista želim da se takmičim s njima i to je bio san koji sam oduvek imala. U nekoliko poslednjih godina cilj je postao realniji, ali, nažalost, FIS je odlučio da žena ne može da se takmiči protiv muškaraca, a to nema nikakve veze sa bezbednošću, a i te kako ima veze s tim što sam žena. Veoma sam razočarana, ali neću odustati. Boriću se i dalje i sada ću pokušati da pronađem drugačije načine. Ako bude potrebno ići ću na sud, potražiću pravnu pomoć advokata, ako treba da pokrenem neku peticiju, uradiću to. Još nisam sigurna, ali konsultujem neke ljude oko toga kako je najbolje reagovati - kaže Lindsey u ekskluzivnom intervjuu za Eurosport.

 Šta želiš da poručiš onima koji smatraju da se zapravo radi o tvojoj medijskoj promociji?

- Videće. Trenutno se konsultujem s advokatima, mnogo vremena i truda je uloženo u sve to i nema nikakve veze s medijima. Meni stvarno nije potreba veća pažnja medija! Radi se o mom ličnom cilju jer želim da vidim gde sam u odnosu na muškarce. Viši nivo, razumete. Imam mnogo poštovanja za skijaše i ono što rade, za to koliko su učinili za promociju našeg sporta, koliko su snažni i dinamični na stazi. To je način na koji i ja želim da skijam, da doprem do višeg nivoa i to je moj sledeći korak. U stvari, sve je vrlo jednostavno.

Šta je najteži deo priče oko “broja jedan” Svetskog kupa?

- Mislim da je najteži deo ostati na vrhu i pronaći novu motivaciju za pakleni rad. Ponekad se, kada si uspešan, javlja doza samozadovoljenja i veoma je teško motivisati se u kontinuitetu svakog dana. Izazov je uvek tu, stalno pokušavam da skijam što brže i to me pokreće.

Da li osećaš usamljenost?

- Definitivno. Imala sam sreću da je prošle sezone moja sestra putovala sa mnom na nekoliko trka. Ustvari, ona će i sada biti uz mene tokom Svetskog kupa, tako da mi mnogo pomaže. Ali na vrhu se zaista osećate usamljeno. Niko ne želi da se druži s vama, veoma je teška situacija, ali takođe znam da sam i veoma srećna. Timske kolege i koleginice me podržavaju, posebno su to radili prošle godine, kada sam imala lične probleme. Život nije lak, ali posle svega morate da nastavite.

Prošle godine pred tobom je bio veliki izazov u privatnom životu. Razvela si se na početku sezone.

- Skijanje je uvek bilo moje "srećno mesto”, gde sam se najviše osećala kao kod kuće. Kao da sam deo planine.

Mediji su ti ranije posvećivali mnogo pažnje jer si skijala dobro, a odjednom si dobila drugačiji tretman koji se odnosio i na spekulacije o tvom privatnom životu.

- Bilo je teško jer nisam navikla na takav tretman u medijima. Za mene je bilo normalno da se priča i piše samo o skijanju. I onda se dogodilo nešto sasvim novo i teško sam se nosila s tim. Ali, s druge strane, mnogo od toga nije bilo tačno, tako da sam se na većinu prića smejala i pokušavala da se fokusiram na skijanje.

Prešla si put od “skijaške zvezde” do “zvezde”.

- Ne znam, ali u SAD me je bilo mnogo više u uobičajenim medijima, nego u sportskim. Znate, to nije bila moja namera, ali tako funkcionišu stvari u SAD. Nažalost, postala sam deo takvih priča iz privatnih života poznatih ličnosti. Smatram da će se to nastaviti i moram da budem spremna da se izborim s tim.

Šta je na vrhu tvojih prioriteta za ovu sezonu?

- Pre svega titula ukupne pobednice Svetskog kupa. Ove sezone biće održano i Svetsko prvenstvo u Schladmingu, pa se nadam da ću osvojiti medalju ili dve. Jednostavno pokušaću da ostvarim to više pobeda. U ovom trenutku moje karijere nije mi važno da li sam petnaesta. Zaista želim da budem prva, pa čak ako i naprevim neku grešku. Svaki put kada budem na startnoj rampi, skijaću za prvu poziciju.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar