Naslovna    Vesti    Takmičenja    Sumnja u Ligetyjeve pobede
18

dec

2012

Sumnja u Ligetyjeve pobede

Italijani kažu da Amerikanac dominira u veleslalomu jer koristi skije koje nisu po propozicijama, a FIS to demantuje.

Super dominacija Teda Ligetyja u veleslalomu, posebno poslednja pobeda u Alta Badiji, izazvala je niz sumnji kod njegovih rivala. Amerikanac trke završava za prednošću od preko dve sekunde što je navelo neke takmičare da se glasno zapitaju da li se Tedova oprema, odnosno skije, uklapaju u nove FIS propozicije. Međutim, tehničari FIS zaduženi za proveru opreme tvrde da je sve u redu i da su Ligetyjevi trijumfi čisti.

- Bilo bi lepo da kritičari malo više obrate pažnju na celokupne Tedove pripreme i treninge koje je odradio sa novim skijama. To je pravi uzrok njegove dominacije – kaže trener američkog ski tima Mike Day.

Italijanski dnevni list „Corriere della sera“ objavio je tekst pod naslovom „Ligety je još veći div, potvrđuje talenat, ali i uobičajene sumnje“. U njemu Italijani Manfred Moellg i Davide Simoncelli primećuju neke neobičnosti kod skija aktuelnog lidera u veleslalomu.

- Čini mi se kao da im je rep malo širi – naglasio je Moelgg, a njegov kolega Simoncelli je dodao:

- To izaziva neke nedoumice.

Interesantno je da se jako sličan tekst pojavio i u sportskim novinama „Gazetta dello sport“, što implicira da su Italijani možda pokrenuli kampanju. FIS kontrolor opreme Mike Kertesz slučajnim izborom proverava skije, pancerice i kombinezone na cilju trke.

- Znam da je to bila neverovatna vožnja. Svako ko je gledao, zapitao se: Pa šta radi ovaj čovek? Ali ja sam izvršio inspekciju njegovih skija na kraju obe vožnje. Od kada je ušao među prva tri skijaša u Svetskom kupu konstantno pregledavam Ligetyjevo takmičarsko odelo. Sve je u skladu s propozicijama – tvrdi Kertesz.

Pregled obuhvata četiri segmenta - radijus skija, najmanju širinu, najveću širinu i visinu vezova. Od uvođenja novih propozicija diskvalifikovana su dva takmičara. Austrijanac Mario Matt izgubio je deseto mesto u Leviju jer su njegovi vezovi bili za jedan deseti deo milimetra viši. Luka De Aliprandini u Beaver Creeku ostao je bez prvog boda u Svetskom kupu zbog preširokih skija. Interesantno je da do sada nije bilo incidenata u veleslalomu, disciplini koja je najviše pogođena novim propozicijama, pošto je radijus skija pomeren sa 28 metara na 35. Sada zvuči neverovatno, ali najveći kritičar ovih promena bio je upravo Ted Ligety, ali je on bio prvi koji je testirao nove skije, pa čak se na kraju prošle sezone takmičio na njima.

- Izgleda da je Ted radio napornije sa novom opremom od ostalih. Nema tu “ako” i “ali". Jednostavno je u prednosti nad nama. Investirao je na vreme u sebe, plus je fenomen – kaže Massimiliano Blardone, koji očigledno drugačije razmišlja od ostatka italijanskog tima, a oprezan je i trener Italijana Jacques Theolier:

- Ligetyjevo skijanje je neverovatno. Nema tu šta drugo da se kaže. Još neki takmičari koriste isti Head setap kao on, a Ted je daleko ispred.

Lider Svetskog kupa, Norvežanin Aksel Lund Svindal, i njegov sunarodnik Kjetil Jansrud takođe skijaju na Headu, kao i Marcel Mathis iz Austrije. Kada ga posmatramo na stazi, čini mi se da u svaki zavoj ulazi sa većim nagibom od ostalih, često dodiruje sneg čak sa četiri dela tela odjednom, rukama, kukovima, butinama i zadnjicom. Izgleda kao da ne udara u kapije kao drugi. 

- Pri kraju svakog zavoja ubrzava, analizirali smo njegov položaj tela, možda je u tome tajna – na kraju je priznao Davide Simoncelli.

Pogledajte pobedničku vožnju Teda Ligetyja iz Alta Badije:

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar