Naslovna    Vesti    Takmičenja    Andrej Jerman završio karijeru
28

jan

2013

Andrej Jerman završio karijeru

Jedan od najboljih slovenačkih spustaša odlučio je da u 34. godini završi karijeru.

Andrej Jerman, jedini Slovenac koji je pobedio u spustu u Svetskom kupu, odlučio je da završi karijeru. Jerman je nedavno na treningu spusta u Kitzbuehelu doživeo težak pad posle koga je prebačen u bolnicu sa potresom mozga. Sigurno je da je i ta okolnost ubrzala odluku sjajnog spustaša da se povuče.

- Vreme je da se kaže zbogom. Neposredno pred trening spusta u Wengenu, zabolelo me je koleno i jedva sam startovao, i na trci sam zamalo pao. Rekao sam supruzi da ću posle Kitzbuehela konačno odlučiti da li ću nastaviti karijeru do Sochija, ali posle pada u Kitzbuehelu nije više bilo sumnje – rekao je na konferenciji za novinare tridesetčetvorogodišnji Trzičanin.

Povrede su obeležile njegovu karijeru. Počelo je u Kitzbuehelu i tamo se izavršilo. Pada u Kitzbuehelu se slabo seća zbog potresa mozga koji je pretrpeo.

- Povrede su obeležile moju karijeru, al iono što te ne slomi, učini te jačim. Sigurno je da su ostavile traga na mom telu, ali volja me je uvek vukla napred – rekao je Jerman.

Mlađi skijaši u brzim disciplinama iz slovenačkog nacionalnog tima su donekle iznenađeni odlukom svog starijeg kolege da prestane sa profesionalnim skijanjem.

- Da njega nije bilo kada smo počinjali da se takmičimo u Svetskom kupu bili bismo izgubljeni. Bio je naš vođa dok nismo porasli, dok nismo mogli da počnemo da razmišljamo svojom glavom – rekao je Rok Perko, kome je Andrej Jerman bio mentor od njegove devetnaeste godine.

Biranim rečima o Jermanu priča i legenda slovenačkog skijanja Jure Košir.

- Pobeda u spustu nam je delovala kao naučna fantastika. On je u spustu pobedio ne jednom, nego dva puta. Biće upisan u istoriji kao pionir najvećih slovenačkih uspeha u brzim disciplinama. Znajući koliko se napatio sa povredama, sve što je uradio je još više vredno. Mogu samo da mu čestitam.

Popularni Jerry se u Svetskom kupu takmičio 13 sezona. Ostvario je dve pobede u spustu, u Garmisch-Partenkirchenu 2007.godine i Bormiu 2009. godine. Imao je i četiri plasmana na podijum.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar