Naslovna    Vesti    Takmičenja    Nevena Ignjatović: Sledeće sezone biću još jača
Intervju
07

jun

2013

Nevena Ignjatović: Sledeće sezone biću još jača

Najbolja srpska skijašica vredno trenira i u intervjuu za naš magazin kaže da želi da napravi novi iskorak u karijeri.

Za najbolju srpsku skijašicu Nevenu Ignjatović nema mnogo odmora. Pripreme za novu sezonu uveliko su u toku, a Nevena naredne zime želi da napravi još jedan iskorak u karijeri. Završetak prošle sezone, kada je imala niz fantastičnih rezultata, daje joj za pravo da bude veliki optimista.

Ona se već nalazi na glečeru Hintertux, gde sa svojim trenerima sprovodi deo priprema na snegu, a u intervjuu za Skijanje.com kaže da ima velike planove.

Nevena, kako teku pripreme i šta si radila u prethodnom periodu?

- Bili smo na glečeru Moeltaller, uglavnom smo imali slobodno skijanje. Vozila sam superveleslalom i trenirala malo skokove, što dugo nismo radili, tako da sam zadovoljna. Odradili smo početni ciklus kondicionih treninga. Ustajali smo prilično rano, da bismo stigli na prvi voz oko šest časova ujutro - kaže Nevena.

Prošle godine mnogo su te usporile povreda i operacija. Kako se osećaš sada?

- Mnogo bolje. Tada sam imala operaciju pete i bilo je bolno. Međutim, sada ne osećam nikakve bolove, možda i zbog toga što sam imala malu pauzu, samo dve i po nedelje. Na testiranju u Zavodu za sport imala sam bolje rezultate. Ali, tek sam počela, tako da se nadam da će biti super.

Kakav je plan u nedeljama koje su pred tobom?

- Stigli smo na Hintertux, gde ćemo raditi na snegu, a  potom me očekuje mali blok kondicionih treninga. Uglavnom, preko leta ćemo dosta trenirati sa hrvatskim ski timom, pošto su i oni na glečeru. Potom ću kratko boraviti u Srbiji, pa ću ponovo na sneg krajem juna, početkom jula. U julu ću imati pauzu, naravno, uz kondicione treninge. Bilo je i nekih planova da odemo u Argentinu, ali je to prilično skupo jer je neophodno nositi svu opremu, uključujući kapije, pa smo odustali. Najverovatnije ćemo krajem avgusta u Sas Fee.


Možeš li da nam pojasniš kako izgledaju tvoji kondicioni treninzi preko leta?

- Sve se sad radi kao baza, trčanje uz malo fitnesa. Dosta sam vozila bicikl, jednom čak 69 kilometara i to mi je rekord. Što se tiče trčanja, ima dosta promena, intervala prema srčanom pulsu. Sve se kasnije smanjuje, a treninzi doziraju.

A što se tiče skijanja?

- Dosta sam vozila velelslalom s novim skijama, radićemo na tehnici i slobodnom skijanju, a onda su na redu male, pa velike kapije. Treniraću i superveleslalom. Videćemo šta ćemo odlučiti za Olimpijske igre u Sochiju. Tamo staza nije teška, ali ni naivna, tako da sam izrazila želju da startujem u toj disciplini. Ako se ne budem osećala dobro, nema potrebe da startujem. Slalom i veleslalom ću sigurno voziti.

Da li primećuješ razlike između tvojih treninga i onih u drugim timovima?

- Moji treninzi su perfektni. Jedini nedostatak  u odnosu na druge je što sam počela kasnije nego što je trebalo. Počela sam vrhunski da treniram tek kada sam ušla u tim s Jelenom Lolović i to je bila moja treća ili četvrta godina u FIS takmičenjima. Da sam počela ranije, bilo bi bolje. Sada imam odlične uslove, treneri Miha i Anja su veliki profesionalci.

Na kraju prošle sezone imala si nekoliko zapaženih rezultata i pobeda u jakim trkama.

- Ja sam to i očekivala jer sam na treninzima bila brza. Ipak, moram da priznam da sam očekivala više od Evropa kupa. Međutim, to su sve bile jake trke. Imala sam odlične vožnje, čak i u Svetskom kupu, gde mi je falilo 26 stotinki za drugu vožnju, a to je najmanje do sada. Sitnice su odlučivale, tako da je to znak da bi naredne sezone to trebalo da se desi. Naporno ću da treniram, želim fizički da se spremim maksimalno. Biću jača sigurno, a što se skijanja tiče, potrebno je samo da nastavim u tom pravcu. Opremu sam dobila i ove godine, a uskoro ću potpisati ugovor sa proizvođečem štapova Leki. Skije su Stoeckli, kacige i naočare obezbeđuje Shred, štitnike Slytech. Dr Bobo mi je napravio kombinezon za Svetsko prvenstvo. Vidim da su svi zadovoljni što sam u njihovim timovima.

Da li ste napravili plan u kojim takmičenjima i trkma ćeš se pojaviti?

- Nismo detaljno, ali sigurno ćemo voziti sve trke Evropa Kupa, pogotovo slalom i veleslalom. Zapravo, videćemo kako će mi ove godine ići veleslalom. Prošle sezone to nije bilo najbolje. Odnosno, bilo je bolje u FIS trkama, gde sam vozila stare i nove skije. Uglavnom, voziću mnogo jakih trka, sve slalom Svetske kupove u Evropi sigurno. Prvo veće takmičenje će mi biti Univerzijada u decembru i tu očekujem dobre vožnje.

Pretpostavljamo da je akcenat na Olimijskim igrama u Sochiju ferbuara 2014?

- Olimpijske igre su mi najvažnije i volela bih da tada tempiram formu i da odskijam najbolje što znam. Igre se poklapaju sa periodom kada ja obično počinjem najbolje da skijam i to je dobro.

Da li te donekle opterćuje činjenica da si najveći adut Srbije u alpskom skijanju?

- Ne osećam pritisak, to mi i daje snagu da budem što bolja. Kao mala sam sanjala da budem odlična na Olimpijskim igrama, Svetskom prvenstvu i u Svetkom kupu. Svako sanja medalju. Međutim, to bi moglo da se desi na sledećim Olimpijskim igrama. Kada se pogleda kakav je skijanje sport, ne može se odjednom sa 69. mesta stići do prvog. Optimista sam, ali i realna sam u svojim ciljevima, jasno je da je sve teže i potrebno je još više odricanja. Zato treba iskoristiti vreme i verujem da 2018. u Južnoj Koreji mogu da napravim baš dobar rezultat. Možda čak i da osvojim medalju. Sada imam 22 godine, tada ću imati 26 i to bi trebalo da bude vrhunac karijere - zaključila je Nevena Ignjatović.

Foto: Skijanje,com / Gerwig Löffelholz

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar