Naslovna    Vesti    Takmičenja    Ligety: FIS treba da prestane da se meša u geometriju skija
02

okt

2013

Ligety: FIS treba da prestane da se meša u geometriju skija

Najbolji veleslalomaš današnjice ponovo „prozvao“ svetsku skijašku organizaciju.

Uprkos ogromnom uspehu koji je postigao u prethodnoj sezoni Svetskog kupa, trostruki svetski prvak i osvajač kristalnog globusa u veleslalomu Ted Ligety i dalje nije zadovoljan novim pravilima vezanim za veleslalom skije na kojima nastupaju takmičari u Svetskom kupu.

- Glasno sam govorio protiv novih pravila koja su uvedena, zbog više razloga. Najvažniji razlog je taj što ne mislim da će se novim skijama rešiti problem bezbednosti sporta. Takođe, mislim da nije fer kad rukovodeća organizacija donosi pravila koja favorizuju neke sportiste u odnosu na druge - rekao je Ligety na olimpijskom medijskom samitu u Park Cityju.

- Nova pravila utiču i na nove generacije skijaša koje tek dolaze. Ove godine će šesnaestogodišnji dečaci i devojčice skijati na istim skijama na kojima smo mi vozili prošle godine u Svetskom kupu, a nekada je i meni teško da na njima skijam. To definitivno ne doprinosi razvoju sporta.

Novim pravilima koja se tiču veleslalom skija, uvedenim prošle godine, povećana je minimalna dužina skija sa 185 na 195cm, kao i radijus sa 27 na 35 metara. Da ironija bude veća, Ligety kaže da promena dimenzija favorizuje njegov stil skijanja, ali da je nezadovoljan  zato što ne odgovara skijašima sa drugačijim stilom.

- U veleslalomu nove skije definitivno pogoduju meni. Te skije favorizuju skijaše koji prave veći luk u zavoju i dublje ulaze u zavoj, što je definitivno nešto što ja radim. Ali pogledajte nekoga kao što je Massimiliano Blardone. On je bio treći u poretku veleslaloma prethodne sezone, dok ga ove godine nigde nije bilo. On je momak koji je u zavoju imao direktniju liniju, isekao bi početak zavoja, a onda bi jako pritisnuo kako bi dobio ubrzanje iz zavoja. Ta tehnika jednostavno više ne funkcioniše.  Nove skije su definitvno naškodile karijerama nekih momaka.

Upitan da prokomentariše koje bi promene uveo umesto mera koje diktira FIS, Ligety je rekao da bi više voleo da nema pravila o skijama.

- FIS je dokazano pogrešio svaki put kada bi doneli neku odluku koja se tiče geomterije skija. Ranije su tražili da skije budu šire, pa su postale preagresivne, što je prouzrokovalo veliki broj povreda, a sada sužavaju skije. Imaju gomilu ideja, koje nisu dovoljno testirane i jednostavno ne ostvaruju željeni rezultat, pa se posle nekoliko godina vraćaju na staro. Mislim da bi bilo bolje da se ne mešaju u to i da puste proizvođače skija da određuju pravila... Mislim da promene nisu ništa doprinele povećanju bezbednosti sporta. U nekom smislu su čak i povećale opasnost zato što skijašima treba puno više snage za nove skije - rekao je Ligety.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar