Naslovna    Vesti    Takmičenja    FIS pooštrava pravila o brendiranju opreme
31

maj

2012

FIS pooštrava pravila o brendiranju opreme

Kako stvari trenutno stoje, nacionalni timovi u alpskim disciplinama od sledeće sezone mogu da očekuju znatno rigorozniju politiku FIS-a u pogledu komercijalnog obeležavanja opreme takmičara.

Iako je i dalje u toku debata oko konačne forme kažnjavanja za kršenje pravila o brendiranju, Savet FIS-a je u odluci donetoj prošlog novembra u Schladmingu dao indicije da će kazna za takmičare koji prekrše pravila biti diskvalifikacija.

Howard Peterson, predsednik FIS-ovog Komiteta za marketinška pitanja, rekao je da će oni koji prekrše pravila o komercijalnom obeležavanju biti podvrgnuti kaznama “koje će voditi diskvalifikaciji”. Takođe, sportisti koji budu diskvalifikovani zbog povrede navedenih pravila mogu biti primorani da plate novčanu kaznu i do 100,000 švajcarskih franaka.

Brojni članovi komiteta su izrazili zabrinutost i tražili od člana komiteta i Saveta FIS-a Vedrana Pavleka iz Hrvatske da potvrdi istinost zaključaka koje je izneo Savet FIS-a. Pavlek je potvrdio da je Savet zaista zauzeo takav stav.

Nacionalni timovi će morati da se pripreme na to da će i ostali delovi njihove opreme pored skija, pancerica i kombinezona u buduće prolaziti rigorozne kontrole. Najveća pažnja u pogledu poštovanja pravila o komercijalnom obeležavanju biće usmerena na kacige i naočare takmičara. Kontroverza oko pravila je potpomognuta i situacijom kada je Kanađanin Eric Guay dobio od sponzora kapu koja je imala predimenzionirani sponzorski logo koju je on nosio na pobedničkom postolju. Guay zbog toga nije kažnjen, ali je dobio upozorenje zbog kršenja pravila o upotrebi komercijalnih obeležja. U budućnosti će po svoj prilici kazne biti znatno strože.

Peterson je izrazio zabrinutost da će zbog teksta propisa čak i manji prekršaji voditi diskvalifikaciji takmičara. On se prisetio vremena kada su austrijski i američki treneri tražili čak i najmanje nepravilnosti kako bi diskvalifikovali skijaše iz konkurentskih reprezentacija. U jednom takvom incidentu organizator trke je takmičarima podelio prevelike majice sa startnim brojevima, pa je Amerikanac Daron Rhalves svoj startni broj vezao kako bi ga učvrstio. Nakon toga usledio je austrijski protest zbog menjanja startnog broja, pa je Rhalves koji je pobedio u toj trci, na kraju diskvalifikovan.

- Nije nam potrebno da ponovo počinjemo sa takvim besmislicama – rekao je Peterson.

Pretpostavlja se da će nova polemika i pooštravanje pravila o ovom pitanju izazvati lavinu negativnih komentara samih sportista kao što je to bio slučaj pre nekoliko meseci kada su menjana pravila o karakteristikama takmičarskih skija za veleslalom. Kao i tada prvi se oglasio američki skijaš Ted Ligety koji je na društvenim mrežama izrazio svoje nezadovoljstvo. Prvo je napisao:

- FIS genijalci: amaterizujte skijanje, uništite mogućnost za sportiste da budu marketinški profitabilni – zapušite nam usta.

Nešto kasnije se oglasila i kompanija Shred koja je u vlasništvu Ligetyja, a koja je najpoznatija po originalnim kacigama i skijaškim naočarima koje nose veliki broj takmičara u Svetskom kupu. Od njih je takođe stigao kratak, šaljivi komentar:

- Ted Ligety je diskvalifikovan iz svih FIS takmičenja u sezoni 2012/13 zbog sarkastičnog tweet-a. 

 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
31

maj

2012

13:46  |   Ivan Tamburić

Nisu mi bas najjasnija ova poostravanja pravila???

Preporuka

Ostavi komentar