Naslovna    Vesti    ZOI Sochi 2014    Srpski olimpijci u skijanju i snoubordu
ZOI Sochi 2014
06

feb

2014

Srpski olimpijci u skijanju i snoubordu

Nevena Ignjatović, Nina Micić i Marko Vukićević pokušaće da na Zimskim olimpijskim igrama u Sochiju postignu što bolje rezultate.

Srbija je u primljena u Međunarodni olimpijski komitet davne 1912. godine, a interesantno je da je na prvim Zimskim olimpijskim igrama u Chamonixu 1924. tadašnja Jugoslavija bila među 19. zemalja učesnica. Devedeset godina kasnije Srbiju na Igrama u Sochiju predstavlja osmoro takmičara. 

Srbija možda nije zemlja zimskih sportova, ali će u Sochiju pokušati da ostavi što bolji utisak. Zastavu naše zemlje na otvaranju Igara u petak uveče nosiće bijatlonac Milanko Petrović. Pored njega, učesvovaće Nevena Ignjatović i Marko Vukićević (alpsko skijanje), Nina Micić (snoubord), Ivana Kovačević i Rejhan Šmrković (nordijsko trčanje) i Vuk Ranđelović i Aleksandar Bundalo (bob). Skijanje.com će najviše pažnje posvetiti alpskom skijanju i snoubordu.

Nevena Ignjatović

Rođena: 28. decembra 1990. u Kragujevcu.

Sport: alpsko skijanje.

Discipline: slalom, veleslalom.

Rezultati: zlato na Univerzijadi, državni šampion Srbije, Slovenije i Hrvatske, šest puta među 30 najboljih u Evropi. Na ZOI u Vankuveru 32. u slalomu, 38. u velelsalomu.

Nevena je nasledila Jelenu Lolović, jedinu našu takmičarku koja može da se pohvali trostrukim učešćem na Olimpijskim igrama. Pošto je Ignjatovićeva pre četiri godine bila predstavnik Srbije u Vankuveru, imaće priliku da 2018. u Južnoj Koreji stigne, pa možda i prestigne Jelenu. 

Posle zlata na Univerzijadi, što je njen najveći uspeh u karijeri, Nevena Ignjatović u Sochiju želi da se domogne druge vožnje, a to bi u strahovito jakoj konkurenciji bio sjajan rezultat.

- Kada bih uspela da se u slalomu ili veleslalomu plasiram u drugu vožnju, to bi bila potvrda da moje skijanje ide uzlaznom putanjom i dobila bih dodatnu motivaciju. Znam da neće biti lako jer su svi najbolji skijaši sveta na Olimpijskim igrama i da su tempirali formu baš za ovo takmičenje. Odlučivaće sitnice - kaže Nevena, ali dodaje da se neće predati i da će skijati najbolje što ume:

- Ako sanjaš, možda će taj san i da se ispuni. Moraš da veruješ u sebe i to je jedini način da stigneš do cilja. 

Nevena na snegu: 

18. februar 11:00h - veleslalom

21. februar 16:45h - slalom  

Nina Micić

Rođena: 30. januar 1991. u Kraljevu.

Sport : snoubord.

Discipline: paralel slalom, paralel veleslalom.

Rezultati: srebro na Evropskom festivalu mladih, deveto mesto na Univerzijadi, deveto mesto na juniorskom SP.

Kada je snoubord u Srbiji u pitanju, Nina Micić je neprikosnovena. Još kao juniorka najavljivala je velike domete koje je potvrdila medaljom na Evropskom festivalu mladih. Nina je stalni učesnik Evropa i Svetskog kupa, a kvalifikacije za ZOI za nju su bile izuzetno teške jer je kriterijum bio plasman među 32 najbolje devojke sveta. Ninu je dosta omela povreda koju je zadobila kada ju je skija pogodila u leđa. Ali se na kraju sve dobro završilo i Nina Micić je u Sočiju!

- Presrećna sam što ću učestvovati na Olimpjskim igrama jer o tome sanjam već 15 godina. Drago mi je i zbog moje porodice koja me je svih ovih godina podržavala. Dobila sam naknadni poziv i pomislila sam: Samo da ovo nije neka šala. Tek kada mi je OK Srbije potvrdio, shvatila sam da zaista putujem u Soči - kaže Nina.

Bila bi prava nepravda da se nije našla na najvećoj sportskoj smotri na planeti jer je po rezultatima ionako bila na ivici plasmana:

- Ovo je najlepša nagrada za sve što sam uložila. Oporavak od povrede ide kako treba i sada je na meni da u Sočiju dam sve od sebe. Pokušaću da obradujem sebe, to mi je najbitnije, ne želim da završim trku i da pomislim da sam mogla bolje. Verujem da neću imati bolove. Interesantno je da će sada prvi put u istoriji Igara biti vožen paralel slalom. Staza u Sočiju mi poprilično odgovara, tako da sam optimista.

Nina na snegu:

19. februar 10:15h - paralel veleslaom 

22. februar 09:15h - paralel slalom

Marko Vukićević

Rođen: 22. oktobra 1992. u Ljubljani.

Sport: alpsko skijanje.

Discipline: slalom, veleslalom, superveleslalom, super kombinacija.

Rezultati: šampion Srbije, treće mesto na šampionatu Grčke.

Iako je rođen u Ljubljani, Marko Vukićević nije imao dilemu za koga će skijati. Odlučio je da to bude, kako sam kaže, njegova zemlja Srbija. Nagrada je stigla u vidu učešća na Olimpijskim igrama u Sochiju što je kruna karijere ovog mladog sportiste.

- Sigurno je da ću učešće na ZOI pamtiti celog života jer je san svakog sportiste da se pojavi na  najvećem takmičenju. Pošto ću biti u društvu najboljih skijaša, to će mi mnogo značiti i biće ogromno iskustvo za mene. Iako je tokom sezone bilo problema zbog nedostatka snega, pa nisam odradio dovoljan broj treninga i trka, tempirao sam formu za Olimpijske igre, ali dosta očekujem i u periodu nakon Igara - rekao nam je Marko.

Na pitanje šta misli o stazi u Sochiju za superveleslalom, koja je jedna od najzahtevnijih, kaže:

- Jeste teška zbog velike brzine i skokova koji zapravo stvaraju najveći strah. Ipak, hrabar sam i probaću da skijam najbolje što mogu.

Marko je već odradio jedan trening na stazi u Sochiju, a utiske prenosi njegov trener Miloš Tomić:

- Još jedan odličan dan treninga, odlični vremenski uslovi. Snežna podloga nije idealna, ali trening je ipak uspešno odrađen. Kada dođe takmičarski dan, podloga će biti mnogo bolja i Marko će moći da pokaže svoje umeće - rekao je Tomić.

Marko na snegu:

16. februar 11:00h - superveleslalom

19. februar 11:00h - veleslalom

22. februar 16:45h - slalom

Foto: OKS

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar