Naslovna    Vesti    ZOI Sochi 2014    Sve o skijaškim takmičenjima u Sochiju
ZOI Sochi 2014
08

feb

2014

Sve o skijaškim takmičenjima u Sochiju

Na ZOI u Sochiju u naredne dve nedelje predstoji mnogo uzbuđenja u skijaškim takmičenjima u obe konkurencije.

Ski centar Rosa Khutor u regiji Krasnaya Polyana biće domaćin svih takmičenja u alpskim disciplinama na Olimpijskim igrama u Sochiju. Ukupna dužina staza za takmičenja iznosi 20 km. Staze za takmičenja je dizajnirao čuveni Švajcarac Bernhard Russi, nekadašnji olimpijski šampion u spustu, a danas cenjeni ski arhitekta Međunarodne skijaške federacije.

Oblast danas modernog ski centra do pre samo sedam godina bila je potpuno divlja. Radovi na izgradnji modernog skijališta koje postoji danas, počeli su kada je Međunarodni olimpijski komitet dodelio organizaciju Olimpijskih igara Rusiji.

Priliku da testiraju olimpijske staze, najbolji svetski skijaši imali su 2012. godine kada su na ovom mestu održane trke Svetskog kupa u spustu u obe konkurencije. Iako su mnogi hvalili konfiguraciju staza, bilo je i mnogo kritika koje se tiču bezbednosti budućih olimpijskih borilišta. Neki od najboljih skijaša današnjice doživeli su povrede tokom nastupa u Sochiju koje su ih mučile mesecima kasnije. Ivica Kostelić, Beat Feuz i Bode Miller su najzvučnija imena koja su imala zdravstvenih problema posle trka u Sochiju.

Na olimpijskim igrama takmičari će se boriti za medalje u ukupno pet disciplina u obe konkurencije i to u spustu, superveleslalomu, superkombinaciji, slalomu i veleslalomu.

Takmičenja u Sochiju otvara muški spust koji je na programu u nedelju 9. februara sa početkom u 8:00h po našem vremenu. Na dva od tri zvanična treninga koja su prethodila trci, najbolje vreme ostvario je američki veteran Bode Miller. Amerikanac je rezultatima u poslednjih mesec dana u Svetskom kupu pokazao da je u odličnoj formi i da sigurno važi za jednog od najozbiljnijih favorita za medalju u spustu, superveleslalomu, ali i superkombinaciji.

Pored Millera, kandidat za neku od medalja u spustu je svakako i vodeći u ovoj disciplini u Svetskom kupu, Norvežanin Aksel Lund Svindal. Do dobrih rezultata može i neko od Austrijanaca, poput Matthiasa Mayera koji je ostvario najbrže vreme na jednom od tri zvanična treninga.

Titulu iz Vancouvera u ovoj disciplini brani Švajcarac Didier Defago, koji će nastupiti i u Sochiju sa startnim brojem 27. Ohrabrenje za Defaga će sigurno biti i pobeda koju je ostvario u superveleslalomu u Kitzbuehelu pre dve nedelje.

Posle muškog spusta, sledeće takmičenje po rasporedu je superkombinacija u ženskoj konkurenciji koja će se održati 10. februara. Vožnja spusta je na programu od 8:00h, dok kombinacijski slalom počinje u 12:00h.

Među glavnim favoritima za medalje biće Maria Hoefl-Riesch, Tina Maze, Anna Fenninger i Julia Mancuso. Zlato iz Vancouvera braniće upravo Nemica Maria Hoefl-Riesch.

Posle ženske superkombinacije, dame će ponovo biti u akciji dva dana kasnije, 12. februara, kada je na programu spust. Ove godine mnogo skijašica je prikazalo vrhunske rezultate u ovoj disciplini, pa će se sigurno velika borba u Sochiju voditi između Marie Hoefl-Riesch, Tine Weirather, Lare Gut, Tine Maze i Anne Fenninger. Zlatna iz Vancouvera, Amerikanka Lindsey Vonn, na žalost u Sochiju neće braniti olimpijsku titulu. Ona je mesec dana pred početak olimpijskih tamičenja morala da odustane od nastupa zbog povrede kolena.

14. februara na programu je muška superkombinacija. Prva vožnja spusta na programu je od 8:00h, dok vožnja slaloma počinje u 12:30h. U ovoj disciplini biće nekoliko kandidata za najviši plasman. Dva Amerikanca, Ted Ligety i Bode Miller sigurno se ubrajaju u najveće favorite. Ligety je u ovoj sezoni Svetskog kupa pobedio u Wengenu i svetski je prvak u ovoj disciplini, dok Miller u superkombinaciji brani olimpijsko zlato iz Vancouvera. Pored njih u favorite u superkombinaciji se gotovo uvek ubraja i Ivica Kostelić, međutim, on u poslednje vreme ne pokazuje vrhunske rezultate na koje je naučio svoje navijače.

Posle muške superkombinacije, na scenu 15. februara ponovo stupaju skijašice, koje će se takmičiti u superveleslalomu. Početak trke je zakazan za 8:00h po našem vremenu. Favoritkinje u ovoj disciplini su slične kao i one u spustu, pa treba obratiti pažnju na nastupe Anne Fenninger, Tine Maze, Tine Weirather, Fabienne Sutter i Jule Mancuso. Zlato iz Vancouvera u ovoj disciplini brani Andrea Fischbacher koja se ove sezone ne može pohvaliti sjajnim rezultatima.

Dan nakon ženskog superveleslaloma, i muškarci će se takmičiti u ovoj disciplini. Trka je na programu 16. februara od 8:00h. Glavni favoriti ponovo će biti Bode Miller i Aksel Lund Svindal, ali i ove sezone odlični Švajcarac Patrick Kueng i Francuz Adrien Theaux. Zlatnu medalju osvojenu u superveleslalomu u Vancouveru braniće Norvežanin Aksel Lund Svindal.

Takmičenja u tehničkim disciplinama u Sochiju otvoriće skijašice trkom veleslaloma koja je na programu 18. februara. Prva vožnja počinje u 8:00h, dok je drugi lauf na rasporedu od 11:30h. U glavne favoritkinje za osvajanje medalja u ovoj disciplini ubrajaju se Švajcarkinja Lara Gut, Šveđanka Jessica Lindell-Vikarby, Austrijanka Anna Fenninger, ali i Amerikanka Mikaela Shiffrin. Zlatnu medalju iz Vancouvera braniće Nemica Viktoria Rebensburg, koja ove sezone nije ni na približnom nivou skijanja u odnosu na prethodne sezone.

19. februara je na programu muški veleslalom. Prva vožnja počinje u 8:00h, dok je start drugog laufa zakazan za 11:30h. Ove sezone u Svetskom kupu, velika borba za osvajanje kristalnog globusa u ovoj disciplini vodi se između Marcela Hirschera, Teda Ligetyja i Alexisa Pinturaulta. Velika je verovatnoća da će i u Scohiju upavo ova trojica skijaša među sobom deliti medalje i time potvrditi svoju dominaciju u veleslalomu. Titulu u ovoj disciplini u Vancouveru osvojio je Švajcarac Carlo Janka, ali on poslednjih nekoliko godina nije na nivou vrhunskih rezultata.

Poslednja disciplina na programu ZOI u Sochiju biće slalom. Prve će se takmičiti skijašice 21. februara, sa početkom prve vožnje u 13:45h, a druge u 17:15h. Ljuta borba za pobedničko postolje najverovatnije će se voditi između Mikaele Shiffrin, sestara Schild – Marlies i Bernadette, Marie Hoefl-Riesch i Šveđanki Fride Hansdotter i Marie Pietilae-Holmner. Zlato iz Vancouvera u slalomu brani Maria Hoefl-Riesch.

Skijaška takmičenja u Sochiju zatvoriće muški slalom koji je na programu 22. februara. I ovaj slalom će kao i ženski biti noćni, pa tako prva vožnja počinje po našem vremenu u 13:45h, dok je start drugog laufa u 17:15h. Marcel Hirscher sigurno u Sochiju važi za najvećeg favorita u ovoj disciplini, ali odmah pored njega po šansama za najviši plasman su i Nemac Felix Neureuther, Austrijanac Mario Matt i senzacija iz Norveške, mladi Henrik Kristoffersen. Zlato u slalomu u Vancouveru je osvojio Italijan Giuliano Razzoli, neprikosnoven u ovoj disciplini pre četiri godine, ali danas daleko od rezultata iz tog perioda.

Od takmičara iz regiona u alpskim disciplinama nastupiće takmičari iz svih bivših jugoslovenskih republika. Srbiju će predstavljati Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. Nevena će se takmičiti u slalomu i veleslalomu, dok će se Vukićević pored ove dve discipline oprobati i u olimpijskom superveleslalomu.

Slovenija ima osam takmičara u alpskom skijanju, po četiri u obe konkurencije. Od skijaša nastupiće Mitja Valenčić u slalomu, Rok Perko u spustu i superveleslalomu, Žan Kranjec u veleslalomu i Klemen Kosi u svim disciplinama osim slaloma. U ženskoj konkurenciji takmičiće se Tina Maze u svih pet disciplina, Maruša Ferk u spustu i slalomu, Katarina Lavtar u slalomu i veleslalomu i Ilka Štuhec u svim disciplinama osim slaloma.

Hrvatska će se u Sochiju predstaviti sa osam takmičara u alpskom skijanju, šest u muškoj i dva u ženskoj konkurenciji. Najveće nade Hrvati svakako polažu u Ivicu Kostelića i Natka Zrnčića-Dima koji će biti među kandidatima za medalje u superkombinaciji. Kostelić će nastupati u svim disciplinama osim u spustu, dok će se Zrnčić-Dim oprobati u svim disciplinama osim veleslaloma. Pored njih nastupiće i Sebastian Brigović i Filip Zubčić u veleslalomu i Dalibor Šamšal i Matej Vidović u slalomu. U ženskoj konkurenciji takmičiće se Andrea Komšić i Sofija Novoselić u slalomu i veleslalomu.

Bosnu i Hercegovinu u Sochiju će predstavljati troje takmičara. Igor Laikert nastupaće u svih pet disciplina, dok će Marko Rudić i Žana Novaković voziti slalom i veleslalom.

Makedoniju će predstavljati samo Antonio Ristevski koji će se takmičiti u slalomu i veleslalomu.

Crna Gora će u alpskim disciplinama imati dvoje predstavnika, Tarika Hadžića i Ivanu Bulatović. Hadžić će nastupati u slalomu i veleslalomu, dok će se Bulatovićeva takmičiti samo u slalomu.

Raspored takmičenja:

9. Februar, Spust muškarci (08:00) 

10. Februar, Superkombinacija žene (08:00, 12:00)

12. Februar, Spust žene (8:00) 

14. Februar, Superkombinacija muškarci (08:00, 12:30)

15. Februar, Superveleslalom žene (8:00) 

16. Februar, Superveleslalom muškarci (8:00) 

18. Februar, Veleslalom žene (8:00, 11:30) 

19. Februar, Veleslalom muškarci (8:00, 11:30) 

21. Februar, Slalom žene (13:45, 17:15) 

22. Februar, Slalom muškarci (13:45, 17:15) 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar