Naslovna    Blog    Ostalo    Šta smo videli na Expo-Zimu?
12

dec

2012

Predrag Gajić

Šta smo videli na Expo-Zimu?

Ovogodišnji sajam zimskih sportova i turizma samo donekle opravdao slogan "Za svakoga po nešto".

Prethodnog vikenda održan je tradicionalni sajam zimskih sportova i turizma Expo-Zim. Svedoci smo da je obim sajma iz godine u godinu sve manji, a sada se bar prostorno zadržao na nivou od prošle zime, pošto se sve dešavalo u hali 4 Beogradskog sajma.

Expo-Zim kao da je najavio obilnije snežne padavine, pa su ljubitelji skijanja i snouborda bar tako imali priliku da budu u ambijentu koji najviše vole. Ekipa našeg sajta bila je, naravno, na licu mesta…

Slogan ovogodišnjeg Expo-Zima “Za svakoga po nešto”, možda bi i mogao da prođe da nije onih probirljivijih skijaša i bordera koji, kako kažu, nisu zadovoljni izborom, a ni cenama ponuđene opreme. Ipak, oni drugi, manje zahtevni, uglavnom su pronašli ono što su tražili.

Krenimo od opreme. Na ovogodišnjem sajmu smo primetili “mešovitu” ponudu prošlogodišnjih i ovogodišnjih modela skija. Dominirale su, naravno, race i skije za uređenu stazu, a bilo je nekoliko solidnih allmountain modela. Pošto freeride skijanje u Srbiji još nije zastupljeno kako bi trebalo, freeride i park&pipe zaljubljenici nisu mogli da vide bog zna šta – poneku Nordicu ili Voelkla, a od vezova samo Marker Royal family seriju. Što se tiče profila skija, kod novijih modela je sve prisutnija kombinacija rockera i cambera. Tako su se mogle naći skije za stazu i allmountain, pa čak i race modeli sa određenom dozom rockera.

Čini nam se da su najkompletniji bili štandovi Planet Bikea i Nordice. Interesantno je da je Planet Bike u ponudu ubacio i čuvenog francuskog proizvođača Rossignol. Naravno, Elan je njihov najjači adut, pa su stigli ovogodišnji Amphibio, WaveFlex i WaveFlex race modeli. U prvom planu je serija Amphibio, koja nudi kombinaciju rocker i camber profila. Pažnju privlači i Voelklova Racetiger serija. Što se noviteta tiče, stigao je Voelkl V-WERKS u dva modela – Code (za uređenu stazu) i RTM (allmountain). Ove skije odlikuju se malom težinom jer su u njih ugrađeni laki materijali poput karbona, aramida i titanijuma. Planet Bike nudi i solidan izbor Dalbello i Rossignol pancerica. Jedino je ova firma u ponudu uvrstila i opremu za skijaško trčanje, uglavnom brenda Fischer.

Nordica je imala veoma interesantan štand, koji je privlačio dosta pažnje. Dominirala je race serija skija Dobermann, a bilo je to retko mesto na sajmu gde se moglo birati između više solidnih modela freeride skija. Nordica ski cipele već dugo su sinonim za kvalitet i udobnost.

Beosport nije imao mnogo ovogodišnjih modela, isticali su se kod nas popularni Atomicovi race modeli, a najzanimljivija je bila BBR serija Salomona. Fischer smo pronašli na štandu Gore, koja ima njihove race i modele za uredjenu stazu, kao i ponešto od Rossignola.

Što se tiče garderobe i dodatne opreme, oni koji traže Colmar ili Bogner, možda su imali šta da gledaju, ali smo zapazili da ponuda freeski i tehničke garderobe nije zadovoljavajuća. Iglu šport je, doduše, imao za naše uslove solidan izbor Mammut, Millet i Patagonia odeće. Gora je kao novitet ponudila asortiman iz kolekcije proizvođača Energiapura i Salewa. Planet Bike je pored standarne ponude ski odeće Voelkl i Scott, izašao sa garderobom firmi Dare 2B i Rossignol, a sada su uvrstili u ponudu i snoubord garderobu Horsefeathers. Takođe je u ovom segmentu primetno poboljšanje ponude na štandu Nordice.

Servisi za ski i snoubord opremu i iznajmljivanje takođe su se predstavili na ovogodišnjem Expo-Zimu. Salto-M već godinama uspešno radi u ovoj oblasti, a imaju i poseban program prodaje nove Nordica opreme. Posetioci sajma na licu mesta imali su priliku da vide kako se servisiraju skije, a to im je bilo prikazano na štandu Marconija, takođe poznatog beogradskog servisa. Oni koji su se opredelili za kupovinu polovne opreme pažljivim odabirom mogli su da ubodu kvalitetan komad, ali su i cene takvih skija ili pancerica bile nešto više.

I borderi su imali svoj "mali raj", koji su im priredili Boardshop i Rope. Izbor dasaka, cipela i garderobe, kao i prateće opreme za bodrere nije bio loš.

Kada je u pitanju zimski turizam, i tu je Expo-Zim podbacio. Svoje ponude izbacilo je samo nekoliko agencija – Odeon, Filip Travel, Puzzle Group, kao i već popularni SkiBus. U centru pažnje je bio zajednički nastup najvećih slovenačkih skijališta, koji su, kako su nam rekli, bili zadovoljni interesovanjem posetilaca. Ove godine posebno predstavljanje imala je Turistička organizacija Istočnog Sarajeva, naravno, u pitanju je Jahorina. Izložili su i šestosed firme Leitner, na kome su umorni posetioci mogli da se odmore. Upravo takav ski lift biće instaliran na ovoj planinskoj lepotici. Svoje zimske kapacitete prikazala je i Turistička organizacija Crne Gore.

Možda i najveću atrakciju ovogodišnjeg Expo-Zima priredio je Kamp Rtanj, koji je instalirao Zip Line, dugačku sajlu na kojoj su, uz svu sigurnosnu opremu, uživali najmlađi avanturisti. Kamp Rtanj je organizacija koja se bavi razvojem dece kroz letnje i zimske kampove na Kopaoniku.

JP Skijališta Srbije je omogućilo kupovinu ski karata po povoljnijim cenama, odnosno, uz popust od 10 odsto. Međutim, do jeftinijeg ski pasa nije bilo lako doći, pošto je na njihovom štandu bila velika gužva.

Tako je prošao još jedan Expo-Zim, neko je zadovoljan, neko baš i ne, ali s obzirom na krizu koja potresa ekonomiju, a posebno se odražava na svetsku ski industriju, i nije bilo tako loše. Naravno, moglo je i bolje, a nadamo se da će naredni zimski sajam biti bar malo kvalitetniji.

Sve slike sa ovogodišnjeg Expo-Zima možete videti u našoj galeriji EXPO-ZIM 2012.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar