Naslovna    Blog    Ski Oprema    ISPO 2013 – Noviteti u ski industriji za sledeću sezonu, I deo
Noviteti
23

feb

2013

Ivan Tamburić

ISPO 2013 – Noviteti u ski industriji za sledeću sezonu, I deo

Posetili smo najveći sajam zimske opreme na svetu, ISPO 2013. Predstavljamo vam najznačajnije novitete za sezonu 2013/14.

U Minhenu je početkom februara održan tradicionalni sajam zimske opreme, ISPO 2013. Na novom minhenskom sajmu, rasporedjeni u 16 hala, našli su se svi bitni “igrači” iz sveta zimske sportske industrije.

Ove godine na ISPO se pojavio 2481 izlagač, dok je broj posetilaca dostigao 81000. Ski industrija je zauzela dve hale, snowboard i action sport, outdoor i performance po tri. Tu su još bile i dve sportstyle hale i jedna ispovision. Izlagači iz Kine, Tajvana, Indije i drugih istočnih zemalja zauzeli su dve hale. Po ovim rekordnim brojkama, može se reći da je ovo najuspešniji ISPO sajam održan do sada. Ipak, gledjući sve ukupnu ponudu i broj inovacija, ne možemo se oteti utisku da je ekonomska kriza uticala na ski i snouboard industriju.

Ono što nas je najviše interesovalo su noviteti u ski industriji. Nekih velikih inovacija nije bilo, već je generalno nastavljen trend iz prethodnih par godina. Rocker tehnologija postala je mainstream. Rocker profil nije više prisutan samo u freeride modelima, već i u all-mountain i skijama za uredjene staze. Primetno je ipak da se zaustavio trend ekstremnog rocker profila. U većini modela je prisutna kombinacija rockera (u vrhu i repu skije) i camber profila.

Takodje, proizvodjači su prestali da se utrkuju ko će napraviti što širu freeride skiju. Marketinški akcenat kod većine brendova je na freeride skijama širine 110, 115mm u struku.

Oprema za turno skijanje je postala opšti trend. Ovaj segment tržišta je do skora bio rezervisan za male, specijalizovane igrače. Ove godine gotovo da nije bilo ni jednog velikog proizvodjača opreme za alpsko skijanje koji nije predstavio nove skije, cipele ili vezove za turno skijanje.

U narednih nekoliko nastavaka, predstavićemo vam najzanimljivije novitete koje su nam proizvodjači zimske opreme spremili za sledeću sezonu.

HEAD

Najveći novitet kod ovog austrijskog proizvodjača je ulazak na tržište opreme za turno skijanje. Koliko je ovom segmentu HEAD posvetio pažnje govori činjenica da su promoteri na sajmu bili legendarni Hermann Maier i Marco Buechel. Predstavljena je nova All Country linija skija, AAAmbition vezovi i Venture ski cipele za turno skijanje. Promena ima i u Supershape seriji skija. Na našu žalost, legendarni originalni model Supershape je izbačen, a dodata je nova skija Supershape Rally koja ima širinu struka od 76 mm. Chip modeli su dobili naslednika, u pitanju su dve skije Prestige i Limited. Nova je potpuno i Big Mountain serija skija namenjena za skijanje po dubokom snegu.

Fischer

Fischer je posebno bio aktivan u poslednjih nekoliko sezona kada su u pitanju inovacije. Ove godine nije bilo velikih noviteta, već je nastavljen uspešan trend iz prethodnih sezona. Kod RC4 linije skija, imamo nastavak Superior modela koji sada poseduju rocker profil. Rocker je prisutan i u Progressor seriji skija namenjenih za uredjene staze. Ovde je novina model Progressor 600. Novost je i povratak Big Stix serije skija posle pauze od jedne sezone. Kada su u pitanju ski cipele, Fischerova izuzetno uspešna Vacuum Fit tehnologija sada postoji i u jeftinijoj varijanti, Vacuum Comfort Fit. Postoji 6 modela Vacuum Comfort Fit ski cipela, koje je moguće potpuno oblikovati samo u donjem delu.

 

 

 

Elan

Kod slovenačkog proizvodjača centralno mesto je, kao i prošle godine, zauzela Amphibio tehnologija. Reč je o kombinaciji camber i rocker profila duž cele skije što omogućava istovremeno bolju stabilnost (camber profil) i lakše vodjenje (rocker profil) skije. Ova tehnologija je sada prisutna i u Race i Big Mountain linijama skija. Elan nastavlja i dalje da forsira različitu konstrukciju unutrašnjeg i spoljašnjeg dela skije (postoje leva i desna skija). Novost je Power Spine tehnologija u Race modelima – unutrašnja konstrukcija skije je ojačana karbonom i još je tvrdja, dok je spoljašnja strana skije mekša. Elan je spremio za sledeću sezonu potpuno novu Big Mountain seriju skija pod nazivom Spectrum.

 

 

  

Icelantic

Ovaj sve popularniji freeski brend iz Kolorada predstavio je novu kolekciju skija za sezonu 2013/14. Novitet je SKNY serija dosadašnjih modela Shaman, Nomad, Pilgrim i Scout, koje odlikuje uži struk u odnosu na originalne modele.

Whitedot

Engleski proizvodjač, sa sedištem u Chamonixu, spremio je za sledeću sezonu karbonske verzije svojih freeride modela,

Black crows

Još jedan popularni freeski brend iz Chamonixa, čije skije se odlikuju sjajnim dizajnom.

 

 

Pošalji prijatelju
ISPO 2013 – Noviteti za sledeću sezonu

Komentari (2)

ostavi komentar
23

feb

2013

17:29  |   Ivan Tamburić

Manji freeski brendovi su puno napredovali. Za neke od njih, poput Armade, ne moze se viase govoriti kao o malom proizvodjacu. Armada je u Americi po prodaji u Top 5. Vozili smo Icelantic Pilgrim skiju, odlicna je. To je all-mountain model. Takodje, vozili smo i Whitedot Preacher, freeride skije sirine 112mm. Super je skija, malo tvrdja, odlicna u dubokom snegu, razrovanom snegu, a i sasvim solidna na stazi.

Preporuka

23

feb

2013

17:23  |   kiza [neregistrovani]

Ima puno zanimljivosti, posebno u Freeski segmentu. Svidjaju mi se ove Head Big Mountain skije, kao i Elanova Spectrum serija. A i ovi manji brendovi ne zaostaju. Vrlo su zanimljive ove Icelantic i Whitedot skije sto ste okacili. Da li ste vozili nesto od ovih skija? 

Preporuka

Ostavi komentar