Naslovna    Blog    Ski Oprema    Na Expo-Zimu malo noviteta
02

dec

2013

Predrag Gajić

Na Expo-Zimu malo noviteta

Međunarodni sajam zimskih sportova, turizma i rekreacije zadržao se na nivou od prošle godine i protekao je bez značajnijih pomaka.

Tradicionalno, Međunarodni sajam zimskih sportova, turizma i rekreacije Expo-Zim praktično je najavio novu sezonu. Čini se da je to uradio dobro, pošto skijanje i bordovanje na Kopaoniku počinje već narednog vikenda, ranije nego ikada.

Hala 4 Beogradskog sajma izgledala je gotovo identično kao i prošle godine, pa je Expo-Zim uprkos generalno lošem stanju srpske privrede uspeo da zadrži uobičajeni nivo. Traganje za novom ili polovnom opremom i garderobom, kao i pronalaženje informacija o aranžamanima, nije bilo teško jer prostor nije bio veliki, ali je pitanje koliko su oni probirljiviji na kraju bili zadovoljni.

Dominirali su, što je već uobičajeno, najveći distributeri opreme u Srbiji. Izdvojili su se Planet Bike i Outdoor Sports, čiji su štandovi  bili najatraktivniji i, naravno, Boardshop, koji uvek ima dovoljno powdera, pa makar on bio i veštački. Uglavnom su se asortimani skija svodili na mešavinu ovogodišnjih i prošlogodišnjih modela. Dominirale su race i skije za uređenu stazu. Samo kod pojedinih proizvođača bilo je moguće birati u segmentima Freeride i Park&Pipe.

Outdoor Sports je nova kompanija, a zastupnik je dobro poznatih brendova Nordica, Tecnica i Blizzard, tako da se kod njih mogao videti solidan asortiman ovih proizvođača. Posebno moramo da naglasimo pojavu Blizzard skija na našem tržištu, a istakli su se atraktivni race modeli. Što se tiče Nordice, dominirala je race serija Dobermann CamRock profila, a verovatno su bili zadovoljni i oni koji su merkali Nordicine allmountain i freeride modele. Nordica i Tecnica pancerice mogu da zadovolje i najzahtevnije skijaše, tako da su mnogi baš na ovom štandu tražili i probali odgovarajuće cipele. Treba napomenuti i novitet u segmentu ski štapova, a radi se o interesantnom austrijskom brendu Komperdell.

Planet Bike je zastupnik Elana, napopularnijeg brenda skija kod nas, ali i na području bivše SFRJ. Pored modela slovenačkog proizvođača, Planet Bike nudi proizvode iz asortimana Voelkla i Rossignola. U prvom planu je bila Elanova Amphibio serija, a videli smo i najnovije modele, kao što je odlični SLX Amphibio Power Spine.

Kod Voelkl skija, uz uobičajenu ponudu, zapazili smo i jedan novitet - Racetiger UVO. Planet Bike je još prošle godine u ponudu uvrstio i Rossignol, a pored skija, tu su uvek odlične Rossignol pancerice. Izdvojili bismo model Alltrack, koji obuhvata najnovija tehnološka dostignuća ovog proizvođača. Kada smo već kod obuće, napomenimo da se u Planet Bikeu mogu nabaviti i Dalbello pancerice, pa i novi atraktivni model Panterra.

Jedan od vodećih svetskih brendova, Atomic, u Srbiji zastupa Beosport. Njihov štand je takođe imao veoma zapaženo mesto. Pored Atomica, u Beosportu se mogu kupiti Salomon i Dynastar skije, kao i Leki štapovi i rukavice. Nismo videli previše noviteta, ali nas je privkao bootfiting. Očigledno da Beosport, koji nudi i Atomic i Lange pancerice, ima ozbiljne planove na tom polju. Odlična je vest što je kompanija u prodajni asortiman uvrstila Boot Doc i Sidas uloške i linere, a posetioci njihovog štanda mogli su na licu mesta da urade analizu stopala i da odaberu uložak koji im najviše odgovara. Novitet, kada je Beosport u pitanju je snoubord segment - Burton i Nitro bordovi i garderoba.

Gora, na čijem štandu su se mogli naći Fischer i Rossignol skije uglavnom za uređenu stazu, izdvojila se prezentacijom mašine kojom se vrši kastomizacija već dobro poznatih Fischerovih Vacuum FIT pancerica. Ovaj sistem počeo je da se primenjuje pre dve godine, a koriste ga mnogi vrhunski takmičari.

Nordica i Blizzard modeli skija bili su izloženi na štandu Markonija, a oni su takođe počeli da rade i Ziener program. Salto M je odavno poznat upravo po Nordica asortimanu, pa je i kod njih moglo da se vidi dosta toga iz ponude italijanskog proizvođača.

Nedostatak šireg izbora freeski tehničke garderobe obeležio je i ovaj Expo-Zim. Doduše, Iglu Šport je ponudio solidne Mammut, Millet i Patagonia odevne predmete. Planet Bike je, pored Volkl, Rossignol, Dare2B odeće, izložio i onu za snoubordere - Horsefeathers. Borderi su imali šta da vide u Boardshopu, kao i kod Beosporta, koji je za skijaše ponudio Phoenix, Spyder i EA7 ski garderobu. Treba izdvojiti i bolji izbor Nordica odeće i popratne opreme nego ranije.

Turističke agencije nisu zauzele mnogo prostora na ovogodišnjem Expo-Zimu. Ponovo je najatraktivnija lokacija bila rezervisana za slovenačka skijališta (Krvavec, Cerkno, Kranjska Gora, Rogla i Vogel), koja ponovo pred našom publikom nastupaju zajedno. Još jednom nam se predstavila Turistička organizacija Istočnog Sarajeva. Treba istaći i nastup SkiBusa, na čijem je štandu bilo veoma živo.

Što se tiče ski škola i kampova, izdvojila se Avanturija (ski i avantura kamp Rtanj), kao i La Scuola Di Sci - Kopaonik. Avanturija je organizacija koja se bavi razvojem dece kroz programe skijanja i avantura kampa. Kampovi se održavaju u zimskom i letnjem periodu na Kopaoniku.

Ipak, najveća gužva vladala je ispred štanda JP Skijališta Srbije, gde je bilo moguće kupiti ski karte po povoljnijim cenama, ali je za to bilo potrebno sačekati neko vreme u redu.

 

Pošalji prijatelju
Expo-Zim 2013

Komentari (1)

ostavi komentar
03

dec

2013

17:34  |   erdeljan [neregistrovani]

Hvala na informacijama :)

Preporuka

Ostavi komentar