Naslovna    Blog    Takmičenja    Počinje Svetski kup u skijanju
23

okt

2014

Marija Sekulović

Počinje Svetski kup u skijanju

Nova sezona skijaškog Svetskog kupa počinje trkama u Soeldenu ovog vikenda.

Posle letnje pauze najbolji skijaši i skijašice sveta ponovo stupaju na scenu. Oni će novu sezonu Svetskog kupa otvoriti tradicionalnim veleslalomu na glečeru Rettenbach iznad Soeldena, a završiće je finalnim takmičenjima koja se ove sezone održavaju u francuskom Meribelu krajem marta. U februaru predstoji pauza u Svetskom kupu zbog Svetskog prvenstva čiji će domaćini biti Vail i Beaver Creek u Koloradu.

Što se tiče favorita u novoj sezoni najelitnijeg skijaškog takmičenja, Austrijaci ponovo imaju najviše razloga za optimizam. Njihove uzdanice Marcel Hirscher i Anna Fenninger, prošlogodišnji pobednici u generalnom plasmanu Svetskog kupa, ponovo važe za najveže favorite za ukupnu pobedu.

Hirscher kreće po svoj četvrti uzastopni veliki kristalni globus i sa samo 25 godina ozbiljno preti da dostigne rekord Marca Girardellija koji je u karijeri pet puta trijumfovao u Svetskom kupu. Sjajnom Austrijancu će posao biti dodatno olakšan s obzirom da je njegov najveći konkurent prethodnih godina, Norvežanin Aksel Lund Svindal, doživeo tešku povredu pre nekoliko dana i praktično završio sezonu i pre nego što je ona počela.  

Anna Fenninger će na papiru imati nešto teži posao u odbrani titule iz prethodne sezone, a najveća pretnja će joj biti Švajcarkinja Lara Gut i skijašica iz Lihtenštajna, Tina Weirather. U borbu za pobedu u generalnom plasmanu mogla bi da se umeša i Tina Maze, koja je osvajanjem dva zlata na ZOI u Sochiju pokazala da je i te kako i dalje sposobna za vrhunske rezultate.

Sezona 2013/14 bila je poslednja u karijeri za veliku Nemicu Mariu Hoefl-Riesch koja je prethodnih godina uvek bila u vrhu borbe za pobedu u ukupnom plasmanu.

Što se tiče tehničkih disciplina u muškoj konkurenciji, sigurno je da će glavnu reč u slalomu voditi Hirscher i mladi Norvežanin Henrik Kristoffersen, dok će ih u stopu pratiti nešto stariji i iskusniji specijalisti za slalom Felix Neureuther i Mario Matt.

U veleslalomu je Hirscher prošle godine u foto finišu izgubio mali kristalni globus od Mr. GS-a,  Anerikanca Teda Ligetyja, a sezona 2014/15 će doneti novo poglavlje u epskoj borbi ova dva fenomenalna skijaša. Odmah iza njih po šansama za visok plasman su i Alexis Pinturault i Henrik Kristoffersen.

Brzim disciplinama je prethodnih godina dominirao Aksel Lund Svindal, a njegovim izostankom ove sezone otvara se velika šansa za ostale takmičare da se domognu malih globusa u spustu i superveleslalomu. Treba posebno obratiti pažnju na Austrijance Reichelta, Kroella i ostale, iako će osvajač zlatne medalje u spustu u Sochiju, Matthias Mayer, propustiti početak sezone zbog povrede.

Visokim dometima u brzim disciplinama nadaju se i Italijani Innerhofer i Paris, kao i Švajcarac Patrick Kueng. Ted Ligety je u poslednje dve sezone nagovestio da može do sjajnih rezultata u superveleslalomu pa ne bi bilo iznendađenje i da se on umeša u borbu za mali globus u ovoj disciplini.

U pojedinačnim disciplinama u ženskoj konkurenciji situacija je slična kao i prethodne sezone. Amerikanka Mikaela Schiffrin, koja je prethodne dve sezone osvajala mali kristalni globus u slalomu, ponovo će biti favorit broj jedan za pobedu u ovoj disciplini. Njena najveća rivalka i najuspešnija skijašica u istoriji ove discipline u Svetskom kupu, Austrijanka Marlies Schild završila je karijeru na kraju prethodne sezone.

Shiffrinova je u prethodne dve sezone  pokazala da može mnogo da postigne i u veleslalomu iako ti rezultati nisu bili na nivou slalomskih. Glavna konkurencija Amerikanki u ovoj disciplini biće Tina Weirather, Anna Fenninerg i Lara Gut. Pomenute tri skijašice verovatno će takođe odlučivati i o globusima u brzim disciplinama.

Ljubitelji skijanja će pored nastupa pomenutih favorita sa posebnom pažnjom pratiti i rezultate dve istinske legende ovog sporta, Bode Millera i Lindsey Vonn. Miller, sa svojih 37 godina, i dalje nastavlja da se takmiči, a svi koji prate njegovu karijeru  znaju koliko je nepredvidiv i da može uvek da iznenadi. Njegovi navijači se nadaju da će Bode bljesnuti baš krajem januara i konačno osvojiti spust u Kitzbuhelu koji mu nedostaje u dugoj i trofejnoj karijeri.

Lindsey Vonn je posle obnovljene povrede ligamenata kolena prošle zime bila nešto opreznija i strpljivija u povratku takmičenjima, tako da će prve trke u novoj sezoni Svetskog kupa voziti u Lake Louiseu u decembru.

Srbiju će u Svetskom kupu kao i ranijih godina predstavljati Nevena Ignjatović, koja je vredno trenirala na evropskim glečerima ovog leta. Nedavno je dobila i novog trenera i nadamo se da će to biti dobar podsticaj za još bolje rezultate u novoj sezoni.

Prvo ime hrvatskog skijanja u sezoni 2014/15 ponovo će biti Ivica Kostelić koji prkosi godinama i još uvek nastupa u svim disciplinama, ali je pitanje da li i dalje može do rezultata vrednih postolja. Pored Kostelića, uzdanice hrvatske reprezentacije su i Filip Zubčić, Natko Zrnčić-Dim i Istok Rodeš. Dalibor Šamšal, koji ove sezone nije uvršten u hrvatski skijaški tim, od sezone 2014/15 nastupaće pod mađarskom zastavom.

Slovenci u novu sezonu tradicionalno ulaze sa solidnim timom u obe konkurencije. Kod skijašica, pored Tine Maze, najveće nade polažu se u Ilku Štuhec, Marušu Ferk i Katarinu Lavtar. Slovenački muški tim poslednjih godina nema visokih dometa u tehničkim disciplinama, ali se u spustu i superveleslalomu očekuju dobri rezultati od Roka Perka i Andreja Šporna.

Sigurno je da nas očekuje još jedna uzbudljiva sezona belog cirkusa, a akcija počinje u subotu, 25. 10. ženskom veleslalomskom trkom.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar