Naslovna    Blog    Takmičenja    Dalibor Šamšal: Skijanje je moj put
Intervju
13

avg

2013

Marija Sekulović

Dalibor Šamšal: Skijanje je moj put

Na Zermattu smo razgovarali sa hrvatskim skijaškim reprezentativcem Daliborom Šamšalom.

Kako ocenjuješ prethodnu sezonu?

- Dobro. Bilo je napretka u skijanju, naravno, čovek uvek želi više, ali nisam nezadovoljan.

Kako si zadovoljan dosadašnjim tokom priprema?

- Mogu da kažem da sam zadovoljan. Krenuo sam sa kondicionim pripremama krajem jula i one će trajati do početka septembra, kada ponovo počinjem sa treninzima na snegu na Zermattu.

Kako si zadovoljan sa skijama koje koristiš?

- Zadovoljan sam sa skijama i za slalom i veleslalom, Fischer je odličan proizvođač skija. Kod njih je jako dobro što imaju odličan komplet opreme, pancerice se jako dobro uklapaju sa skijama.

Kako si se privikao na nove veleslalom skije?

- Kao i svi. Privikavam se još uvek.

Da li si bio na odmoru ili tek planiraš da ideš?

- Imao sam aktivni odmor tokom juna, kada sam malo trenirao i rešavao neke stvari oko fakulteta. Odmor u pravom smislu reči, Kopakabana i koktelčići, mislim da toga nema nikad :)

Dokle si stigao sa fakultetom?

- Druga sam godina, studiram pedagogiju. Ide to polako, fakultet je dobar i profesori su u redu.

Plan priprema do početka sezone?

- Drugog septembra krećemo na Zermatt i tu ću biti nešto više od tri nedelje. Posle toga ću biti par dana na Hintertuxu u Austriji, a to je već kraj septembra. Posle ću otići na desetak dana kući na rekuperaciju, regeneraciju i jedan deo kondicije, a onda se vraćam na Hintertux.

Kondicione pripreme?

- Krenuo sam da radim na kondiciji krajem jula u Rijeci i Zagrebu. Zatim je usledio odlazak na Durmitor, kao i svake godine. Gore mi je odlično, dobra je visina i imam sjajne uslove za trening. Kondicione pripreme na Durmitoru uključuju vožnju bicikla, trčanje, veslanje, razne atletske vežbe. Svašta se tu nađe, u pripemi skijaša ima svega, od gimnastike do atletike. U glavnom, uvek je zanimljivo, što je dobro.


Očekivanja u sledećoj sezoni?

- Radujem se Olimpijskim Igrama u Sochiju, baš me zanima kako će to izgledati. Što se tiče očekivanja, ono što znam i što želim je da dam sve od sebe svakog dana. Šta će izaći iz toga, to više nije u mojim rukama. Naravno da bih voleo da uđem u top 30 u slalomu, ali jedino što mogu da uradim je da dam maksimum i da verujem u uspeh.

Fokus će biti na slalomu ili ćeš voziti i druge discipline?

- Slalom je disciplina koja mi trenutno najbolje ide. Fokusiraću se i na druge discipline, ali videćemo u kakvoj ću formi biti u njima, pa ćemo u skladu sa tim odlučiti šta ću još voziti pored slaloma.

Najveći uspeh u karijeri do sad?

- Najveći uspeh mi je bio u stvari i najdraži, kada sam na Svetskom kupu u Zagrebu sa startnim brojem 65 došao na 11. poziciju u prvoj vožnji i na kraju završio kao 21. To je bilo pre četiri godine i dokaz je da ja to mogu. Imao sam i u kombinaciji plasmane u najboljih 30. Ove sezone sam bio blizu plasmana u top 30, imao sam vremena u 20 najboljih na prva dva međuprolaza, ali bi se pre cilja desila neka manja greška i to bi me koštalo vremena. Sledeće sezone ću startovati sa malo boljim brojem jer sam popravio FIS bodove, tako da se nadam pomeranju od barem deset mesta.

Omiljena trka i staza?

- Uvek je najlepše tamo gde je tvoja publika. Trudim se da mi sve staze budu jednake i da idem u tom smeru da ne razmišljam o tome koja bi staza mogla da bude bolja, a koja lošija. Trudim se da ih gledam isto i da se maksimalno pripremim za svaku od njih.

Kako provodiš slobodno vreme?

- Nemam puno slobodnog vremena. Kada sam na skijaškim pripremama, trudim se da odspavam jedno sat vremena, malo čitam, zatim radim na kondiciji, nakon toga ako me nešto boli odem na masažu. Po gradu volim da šetam, kada mogu malo meditiram itd. Volim da slušam muziku, a omiljene grupe su mi Queen i Pink Floyd.

Koliko je teško provoditi vreme na pripremama kad si više od 200 dana godišnje na planini?

- Teško je. To ima svojih pozitivnih i negativnih strana, ali ja mislim da sam sa takvim načinom života puno više dobio nego izgubio. Jako sam zahvalan zbog toga, skijanje mi je pružilo nove vidike u životu i srećan sam svaki dan.

Šta bi radio u životu da se ne baviš skijanjem?

- Ne znam šta bih radio, verovatno bih skijao :) Skijanje je moj put i to je to.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar