Naslovna    Blog    Takmičenja    Kreće nova sezona Svetskog kupa
24

okt

2013

Marija Sekulović

Kreće nova sezona Svetskog kupa

Ovog vikenda počinje nova borba najboljih svetskih skijaša i skijašica za kristalne globuse.

Tradicionalnim veleslalomom u austrijskom Soeldenu, ovog vikenda počinje nova sezona Svetskog kupa u alpskom skijanju. Sezona će trajati do sredine marta, kada će 48. izdanje elitnog skijaškog takmičenja doživeti svoj vrhunac u švajcarskom Lenzerheideu, koji će biti domaćin finalnih takmičenja u svim disciplinama.

Posle uvodnih trka u Soeldenu, takmičari će sledeće nastupe imati u finskom Leviju sredinom novembra. Nakon Levija, beli cirkus se seli na američko tlo gde će skijašice i skijaši ostati do sredine decembra, posle čega sledi povratak u Evropu gde će i ostati do kraja sezone. Pauza u Svetskom kupu predstoji u februaru mesecu, kada su na programu Zimske Olimpijske Igre u Sochiju koje počinju 7., a završavaju se 23. februara 2014.

Veliki kristalni globus u muškoj konkurenciji brani Austrijanac Marcel Hirscher. Hirscher je konstantnim, sjajnim nastupima u svojim paradnim disciplinama slalomu i veleslalomu osigurao drugi za redom veliki kristalni globus i u novu sezonu ulazi kao izraziti favorit. U borbu za ukupni trofej, pored Hirschera, mogli bi da se umešaju i Ted Ligety, koji je imao sjajnu prethodnu sezonu, uvek opasni Aksel Lund Svindal, Felix Neureuther, kao i Ivica Kostelić.

Hirscher važi za glavnog favorita i za osvajanje slalomskog globusa, a konkurencija će mu biti Neureuther, Myhrer i Kostelić. Hirscher i Ligety će verovatno, kao i prethodne dve sezone, voditi veliku borbu za titulu u veleslalomu, iz koje je pre dve sezone kao pobednik izašao Hirscher, a prošle godine Ligety. Jedini skijaš koji u veleslalomu može da parira Ligetyju i Hirscheru je mladi Francuz, Alexis Pinturault. Što se tiče takmičenja u spustu i superveleslalomu, za najvećeg favorita važi snažni Norvežanin Aksel Lund Svindal. Račune će pokušati da mu pomrse Italijani Dominik Paris, Christof Innerhofer i Matteo Marsaglia, kao i Austrijanci Klaus Kroell, Matthias Mayer i Hannes Reichelt.

Kod žena je u prethodnoj sezoni Slovenka Tina Maze demonstrirala nikada viđenu dominaciju u gotovo svim alpskim disciplinama. Ubedljivo je osvojila veliki kristalni globus sa ukupno sakupljenih 2414 bodova, što je rezultat koji će teško ikada biti nadmašen. Osvojila je i dva mala globusa (veleslalom i superveleslalom) dok su joj globusi u slalomu i spustu izmakli na samom kraju sezone za svega nekoliko bodova.

Maze i u novu sezonu ulazi kao glavna favoritkinja za trofej u ukupnom plasmanu, i teško da će iko moći da je zaustavi ako pokaže formu približnu onoj iz prethodne sezone. Glavne konkurentkinje u borbi za veliki kristalni globus će joj biti kao i do sada Austrijanka Anna Fenninger i Nemica Maria Hoefl-Riesch.

Četvorostruka ukupna pobednica Svetskog kupa, Lindsey Vonn, se polako vraća skijaškim treninzima posle teške povrede kolena, i prvi put će se takmičiti u novoj sezoni najverovatnije u Beaver Creeku, krajem novembra. Ona je ipak odustala od nastupa u Soeldenu, iako je prethodno najavila mogućnost da će startovati ako bude zadovoljna svojim skijanjem.

Sjajna Amerikanka, kojoj su tehničke discipline uvek bile slabija strana, odlučila je da ne nastupa u slalomu ove sezone. Fokus će joj biti na onome u čemu je najbolja, a to su brze discipline. Ukoliko se bude vratila u staru formu, nema sumnje da će Lindsey voditit veliku borbu sa Tinom Maze za male kristalne globuse u spustu i superveleslalomu.

Što se tiče slaloma, Tina Maze će ponovo najveću konkurenciju imati u mladoj Amerikanki Mikaeli Schiffrin, prošlogodišnjoj osvajačici malog globusa u ovoj disciplini. U veleslalomu je Maze ponovo najveći favorit, ali će se za titulu ravnopravno boriti i Anna Fenninger, Tessa Worley i Viktoria Rebensburg.

Na kraju prethodne sezone nekoliko skijašica iz Svetskog kupa je reklo zbogom daljim takmičenjima. Od profesionalnog skijanja oprostile su se: Therese Borssen, Martina Schild, Kathrin Hoelzl, Kelly VanderBeek i Jessica Depauli. Kod muškaraca, posle godina teške borbe za povratak vrhunskim rezultatima nakon pada i povrede u Kitzbuehelu, od skijanja se oprostio Švajcarac Daniel Albrecht.

Pojedini skijaši i skijašice su doživeli povrede tokom letnjih priprema za novu sezonu, tako da će neki od njih propusti uvodna takmičenja, dok je za druge završena cela sezona. Šveđanin Jens Buggmark je pokidao ligamente kolena tokom letnjeg treninga na Saas-Feeu, i za njega je ova sezona izgubljena. Svetska šampionka u spustu, Francuskinja Marion Rolland, povredila je koleno na treningu u Čileu i propustiće celu sezonu. Njena zemljakinja, nova nada francuskog skijanja, Laurie Mougel je takođe povredila koleno na pripremama i za nju je nastup u predstojećoj sezoni pod znakom pitanja. Slovačka specijalistkinja za slalom, Veronica Velez Zuzulova, pretrpela je povredu ligamenata kolena, ali se nada da će takmičenjima moći da se vrati za nekoliko meseci. Povređeni su i austrijski skijaši Benjamin Raich i Klaus Kroell, ali se nadaju da će povrede brzo biti sanirane i da će se uskoro vratiti takmičenjima.

Nova sezona Svetskog kupa doneće i povratak nekolicine skijaša i skijašica koji su prethodnu takmičarsku godinu propustili zbog povreda. U ženskoj konkurenciji takmičenjima se vraćaju Lindsey Vonn, Federica Brignone, Susanne Riesch, Tanja Poutiainen, Marlies Schild, Denise Carbon i Chemmy Alcott. Što se tiče muškaraca, svakako najzvučnije ime svetskog skijanja koje će ponovo biti deo belog cirkusa je američki veteran, legendarni Bode Miller. Pored njega, takmičenjima se vraća i Švajcarac Beat Feuz, koji je zbog ozbiljnih problema sa kolenom umalo završio skijašku karijeru prošle sezone. Povratak posle oporavka od povreda najavili su i dvojica Francuza, Julien Lizeroux i Johan Clarey.

U narednoj sezoni Svetskog kupa muškarci će voziti ukupno 35 trka, dok će skijašice nastupiti u jednoj manje. Pored standardnih pet disciplina, takmičari će učestvovati i u city eventu koji je uveden pre nekoliko godina. Za sada je potvrđen samo paralel slalom u Minhenu, koji je na programu 1.1.2014., a pominje se da će početkom februara još jedan city event biti održan u Innsbrucku koji bi trebalo da zameni Moskvu, koja je bila domaćin ovog događaja prethodne dve sezone.

Hrvatsku će u novoj sezoni Svetskog kupa u muškoj konkurenciji, pored Ivice Kostelića, predstavljati i Filip Zubčić, Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Istok Rodeš i Elias Kolega. Takmičenjima se posle povrede vraća i Natko Zrnčić-Dim. U ženskoj konkurenciji takmičiće se Sofija Novoselić, Andrea Komšić i Saša Tršinski.

Za Sloveniju će, pored šampionke Tine Maze, nastupati i ostale članice A reprezentacije – Ana Drev, Maruša Ferk, Vanja Brodnik i Ilka Štuhec. U muškoj konkurenciji, članovi prvog tima Slovenije su: Mitja Valenčić, Rok Perko, Boštjan Kline, Andrej Šporn i Klemen Kosi. Nastupe u spustu u Svetskom kupu najavio je i slovenački takmičar u ski crossu, Filip Flisar.

Sve u svemu, puno akcije i uzbuđenja očekuje ljubitelje skijanja u narednih nekoliko meseci. Srbiju će kao i do sada predstavljati Nevena Ignjatović, koja će nastupati u Evropa kupu i većini slalomskih trka u Svetskom kupu. Posle kvalitetno odrađenih letnjih priprema, nadamo se da će Nevena pokazati šta može i ući u top 30 u nekom od slaloma Svetskog kupa. Prvi nastup u najjačem skijaškom takmičenju srpsku skijašicu očekuje već sredinom novembra, kada je na programu slalom u finskom centru Levi.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar