Naslovna    Blog    Skijališta    Prvomajsko skijanje na Kaprunu i Moelltaler glečeru
Reportaža
16

maj

2013

Ivan Tamburić

Prvomajsko skijanje na Kaprunu i Moelltaler glečeru

Kao i prethodnih nekoliko godina i ovogodišnje prvomajske praznike smo iskoristili da skijamo na austrijskim glečerima. Ovog puta odlučili smo se da posetimo nama najbliže glečere, Moelltaler i Kaprun.

Već tradicionalno, početak maja je rezervisan za skijanje na nekom od austrijskih glečera. Ovoga puta posetili smo Kaprun i Moelltaler. Pored uživanja u prolećnom skijanju, poseta je imala i “radni” karakter pošto je ovo bila i prva faza našeg testa skija za sezonu 2013/14.

Put od Beograda, dugačak nešto više od 800 km, vodio nas je preko Zagreba, Ljubljane, Villacha, Spittala i Bischofschofena do Kapruna gde smo bili smešteni. Nekoliko kilometara od samog mesta nalazi se Kitzsteinhorn glečer. Najviša tačka glečera je na 3030m i skijanje je moguće tokom cele godine, mada je dosta lošije u letnjim mesecima. Staze su prave glečerske, široke i pretežno crveno-plave. Crnih staza nema, ako se ne računa off piste zona, koja je odlična jer se na sve strane pružaju potencijalne rute.

Na Kitzsteinhorn glečeru nas je dočekala poprilična gužva. Veliki broj ljudi na stazama, prepuni restorani sa glasnom muzikom i nezaobilazna apres-ski žurka ostavili su utisak da se na Kaprun ne dolazi samo zbog skijanja, već i zbog dobrog provoda. Uprkos visokim temperaturama skijanje je bilo korektno, naročito u prepodnevnim satima. Nakon solidnog skijanja i testiranja novih Head i Fischer modela (zahvaljujemo se kompaniji Vita iz Slovenije koja nam je ustupila na testiranje  Fischer skije za sledeću sezonu), dan na Kaprunu završavamo uz po koji weissbier na velikoj apres-ski žurci ispred centralnog kompleksa skijališta, Alpincentra.

Posle tri dana skijanja na Kaprunu, odlučili smo da preostale dane provedemo skijajući na Moelltaler glečeru. Do ovog glečera put nas vodi od Kapruna, preko Bad Gasteina u kome se ukrcavamo na auto-voz koji nas posle desetak minuta ostavlja sa druge strane planine u Mallnitzu. Odatle posle dvadesetak minuta vožnje dolazimo do podnožja Moelltaler glečera.

Do najniže tačke skijališta stigli smo podzemnim vozom Gletscher Express, inače najdužim te vrste na svetu. Visinsku razliku od oko 1000m – sa 1222m do 2234m nadmorske visine, voz prelazi za osam minuta. Odatle gondola vodi do centralne tačke skijališta, vrha visokog 2800m na kome se nalazi veliki i moderan restoran Eisse. Staze su tipične glečerske, uglavnom plave i crvene, dosta su široke i dobro pripremljene. Na samom glečeru nije bilo prevelike gužve, uglavnom smo sretali takmičare iz različitih reprezentacija koji su gore trenirali. Takmičari vole ovaj glečer zato što je mnogo manje turistički i komercijalan od na primer Kapruna, što se i nama svidelo.

I ovaj put prvomajsko skijanje na austrijskim glečerima bilo je pun pogodak. U danima kada su na našim prostorima već počele velike vrućine, uspeli smo da za nekoliko dana produžimo skijašku sezonu i što je najvažnije uspešno sprovedemo prvu fazu našeg testa skija za sezonu 2013/14.

 

Pošalji prijatelju
Kaprun i Moelltaler, Maj 2013

Nema komentara.

Ostavi komentar