Naslovna    Blog    Skijališta    Skijanje na Hintertuxu krajem avgusta
Reportaža
27

sep

2013

Srđan Perišić

Skijanje na Hintertuxu krajem avgusta

Prijatelji našeg magazina proveli su se sjajno na letnjem skijanju na Hintertux glečeru krajem avgusta.

Leto u Beogradu, avgust ulazi u drugu polovinu i iza nas je već nekoliko jako vrelih talasa koji su na organizam delovali jako iscrpljujuće. Još uvek su sveže misli na prošlo leto koje se sa visokim temperaturama odužilo čak do oktobra, a maštanje o odlasku na prvo skijanje u sledećoj sezoni (najranije početkom decembra) je prilično frustrirajuće. Kako onda iskoristiti malo dragocenog odmora koji imamo, a koji nas je sticajem okolnosti zadesio krajem avgusta? Pa naravno, odlazak na skijanje!!!!

Avgust mesec je u principu najlošiji mesec što se tiče uslova za skijanje na evropskim glečerima. Tada ih je mali broj u pogonu. Zermatt i Saas Fee u Švajcarskoj, odnosno Passo Stelvio u Italiji su daleko, Les 2 Alpes i Tignes u Francuskoj su zatvoreni zbog godišnjeg remonta, a na nama najbližem, austrijskom Moelltaller glečeru uslovi su skromni. Ali u jednu stvar smo prilično sigurni - Hintertux glečer, u austrijskoj pokrajini Tirol, zagarantovano radi svih 365 dana u godini!!!

Proveravamo situaciju na skijalištu posredstvom web kamera na zvaničnom sajtu centra i krećemo. Beograd od Hintertuxa deli oko 900 kilometara. Odabrali smo rutu koja nam je sugerisana kako od strane google maps-a tako i gps uredjaja. Kada se posle prolaska kroz tunel Karawanke (slovenačko - austrijska granica) sa autoputa isključi kod mesta Spittal am Drau, ide se dolinom Drave do gradića Lienz i dalje podnožjem Grossglockner-a gde su pejzaži očaravajući i priroda predivna (prolazi se kroz nacionalni park Hohe Tauern i Austrijanci naplaćuju prolazak vozila, za putnički automobil cca 10 eura). Međutim, oprez!!! Kada ulazite u finiš puta na oko 100 km od cilja, pred vama je Gerlos pass, prevoj na oko 1500-1600 mnv. Put je uzan sa puno krivina, velikim nagibima i iznenadjujuće je loš za jedan put koji se nalazi u Republici Austriji. Ne bih baš mogao da se opkladim da je ovaj put otvoren tokom cele zime, ali je i ovde priroda bila više nego velikodušna. Kada prođete ovaj prevoj spuštate se u Zillertal dolinu, prolazite pored Mayrhofena i penjete se Tuxertal dolinom petnaestak kilometara do odredišta. Do Tuxa se nižu prelepa alpska mestašca (Finkenberg, Vorderlanersbach, Lanersbach, Juns i Madseit).

Mesto Tux smešteno je na samom kraju doline (odatle više nema dalje - dead end) na oko 1500 mnv, a na 700 metara od mesta je bukvalno kraj doline odakle se poput zida izdiže planina (tu je ujedno i smeštena polazna stanica žičare). Pogled na 3250 metara visoku planinu iz njenog podnožja je spektakularan. Mesto je vrlo malo i simpatično (balkoni prepuni cveća, zelena uredno podšišana trava, krave koje pasu - idila) – tu je crkvica, nekoliko većih hotela, dosta manjih garni hotela, apartmanskih kuća, par prodavnica sportske opreme i to je to. Ne postoji ozbiljniji market za snabdevanje.

Inače, nas je što se vremena tiče, zadesio neki hladan talas, tako da u podnožju temperatura nije prelazila 12-13 stepeni, a na samom glečeru je palo 20-ak cm novog snega. Iz doline do samog vrha glečera na 3250 mnv vodi trodelna gondola Gletscherbahn. Sam glečer je smešten između 2 vrha - Gefrorene wand na 3250m (koji ujedno predstavlja izlaznu stanicu gondole) i Olperer na 3244 mnv. Dakle, postoje 2 padine jedna nasuprot druge koje opslužuju dva ski lifta tipa sidro. Pored svakog od navedena dva skilifta izvedene su po 3-4 ski staze uglavnom  crvene i plave markacije koje se spuštaju do polaznih stanica ski liftova, na oko 3000 mnv. Između 2 staze podno vrha Olperer, na radost bordera i onih koji se tako osećaju, smestio se i snowpark, koji doduše nije radio. Malopre pomenute staze se od polaznih stanica sidra sjedinjuju u jednu, na početku jako široku stazu koja se kao neki levak sužava i spušta do visine od 2660 mnv tj. do polazne stanice 3. dela gondole, što ujedno predstvlja i kraj dela skijališta koji je leti u pogonu. (Izneneđujuć je podatak je da se tu nalazi i poslednji toalet koji možete da koristite jer ih na glečeru nema (?!!?).

Na skijalištu nije bilo gužve iako je bilo prisutno nekoliko ski timova. Staze su bile fantastično sređene i zahvaljujući malo hladnijem vremenu za to doba godine, držale su čvrstinu sve do 14h, pa i kasnije. Treba napomenuti da su ratraci peglali staze i u radno vreme skijališta , koje je inače od 8.30 do 16.30. Cena dnevnog ski passa iznosi 39 evra (s tim da kada vratite iskorišćeni skipass, vraćaju vam dva evra) a 6-dnevnog je 188 evra. Zimi su naravno druge tarife (šestodnevni je 224 evra).

Apres ski je u ovom periodu izgleda ravan nuli, uprkos velikom broju turista. Ali, kapaciteti koje smo videli u celoj oblasti više nego obećavaju...u zimskoj sezoni.

Sam Hinterux glečer je skijalište koje zimi raspolaže sa 86 km staza i deo je velike Zillertal ski regije (jedinstveni skipass) koju čine još Mayrhofen (159km staza), Zillertal arena (169 km staza),  Hochzillertal/Hochfugen (180 km staza) i Fugen (20 km staza). Za neki eventualni zimski odlazak u ovu regiju nama se najviše dopao Mayrhofen jer je relativno veliko mesto (4000 stanovnika) sa dosta bogatom ponudom (zatvoren bazen, kafei, prodavnice...) i žičarama koje izvlače na skijalište direktno iz centra gradića. Mayrhofen zauzima centralni položaj u odnosu na ostala skijališta koja su lako dostupna dobro organizovanim skibusom (u tom smislu Hintertux ipak malo predstavlja „slepo crevo“), i niže je (600 mnv) dakle pristupačniji, nema krivina, serpentina i uspona pa su i manje šanse da vas zadese neprilike sa snegom i ledom na putu.

Sve u svemu, Zillertal dolina kao letnja destinacija - pun pogodak. Sem skijanja, neogranične mogućnosti za sve vrste sportova, a posebno bih istakao pešačenje u prirodi. Ko tvrdi da je to penzionerska aktivnost, nije u pravu i to debelo. Stotine kilometara uređenih staza za hajking nude nezaboravno iskustvo i potpunu relaksaciju... Da ne pominjemo alpinizam, paraglajding, rafting, canyoning itd. Posebnu draž predstavljaju nebrojeni restorani - planinske kolibe (Hütte) raštrkani po okolnim vrhovima koji, nakon višesatnog pešačenja predstavljaju okrepljujuću nagradu za duh i telo, naravno  uz nezaobilaznu kriglu piva.

Zilertall regija, za odlazak na skijanje zimi - definitivni MUST!

 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
27

sep

2013

21:21  |   SnowBeliever [neregistrovani]

Odlican je hintertux, i ja sam predprosle godine bio u oktobru...sve je kako je napisanoTongue out

Preporuka

Ostavi komentar