Naslovna    Planinsko Trčanje    Nebesko trčanje na Goču
04

apr

2018

Ivan Tamburić

Nebesko trčanje na Goču

Prva skyrunning trka u 2018. godini održana je proteklog vikenda na Goču.

Prva nebeska trka u 2018. godini održana je na novoj lokaciji. 31. marta tvrđava Maglič je dočekala blizu 180 planinskih trkača iz 6 zemalja koji su na stazi dužine 30 i 44 km, preko grebena Stolova i Studene planine trčali do Goča i Dobrih voda gde je bio cilj. Po rečima trkača, ovo je pravo otkriće i vrhunska lokacija za aktivan turizam i planinske trke u Srbiji, staze koje ne treba propustiti. Vrhovi, eksponirani grebeni, vidikovci, divlji konji, srednjevekovna tvrđava, opravdavaju epitet “epskih predela”. Opština Kraljevo nudi vanserijske lokacije i svakako da će trka postati tradicionalna.

Najbrži u muškoj konkurenciji na 30km sa 2.200m uspona bio je Ratko Maksimović iz Beograda koji je ovu stazu pretrčao za sjajnih 3 sata i 7 minuta. Drugo mesto je zauzeo Dimitar Atanasov iz Bugarske sa vremenom 3 sata i 19 minuta, dok je treće mesto zauzeo takmičar iz Srbije Žarko Ćulibrk sa vremenom 3 sata i 32 minuta.

Kod žena na 30km najbrža je bila Marija Đorđević iz Beograda sa vremenom 4 sata i 10 minuta. Drugo mesto kod dama je osvojila Marija Sekulović, takođe iz Beograda sa 19 minuta zaostatka za prvom , dok je trećeplasirana Milica Branković stazu prešla za 10 minuta sporije od drugoplasirane. Trka na 30km je po pravilima svetske skajraning federacije u formatu skaj klasika i boduje se za nacionalnu Ligu.

Trka na 44km je imala bodovanje za format skaj ultra u okviru godišnjeg bodovanja. Daleko teži tereni i veći uspon za sve takmičare, pravi izazov kroz snežne deonice.  Prvo mesto kod muškaraca osvaja Džonatan Krogt iz Holandije sa vremenom 5h i 52 minuta, drugo Danijel Lončarević iz Bečeja, 20 minuta iza prvoplasiranog, treći na cilj stiže Milijan Dimitrijević iz Kosjerića sa vremenom 6 sati i 45 minuta. Kod dama prvo mesto osvaja Irena Pavlović iz Beograda sa vremenom 7 sati i 46 minuta. Drugo mesto zauzima Nela Lazarević iz Niša sa zaostatkom od 30 minuta za Irenom a treća na cilj stiže Sandra Trojanović iz Smedereske Palanke, sa vremenom 8 sati i 27 minuta.

Sledeća trka je na Staroj planini, više o detaljima trke na www.ultrakleka.com i www.skyrunning-serbia.com/.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar