Naslovna    Vesti    Ostalo    Veliki ledeni breg odvojio se od Grenlanda
20

jul

2012

Veliki ledeni breg odvojio se od Grenlanda

Ledeni breg veličine kao dva Menhetna, odlomio se od Petermann glečera na severnom delu Grenlanda.

Ledeni breg je duplo veći od New Jersey-a a njegovo odvajanje od glečera iznenadilo je eksperte. U ovoj fazi još uvek ne predstavlja opasnost za brodove ali će biti potrebno nekoliko godina da se otopi. Sante leda sa Petermann glečera ponekad stignu do Newfoundland-a u Kanadi pa u kasnijoj fazi mogu predstavljati veliku opasnost za brodove i navigaciju.

Proces “odumiranja” glečera, prirodan je i periodičan proces koji pogađa sve glečere koji završavaju u okeanima. Neki izveštaji ukazuju da temperatura u ovoj oblasti raste čak pet puta brže nego na drugim delovima planete. Ova pojava bi mogla da ima značajnog uticaja na led i visinu mora i okeana na planeti. Naučnici su poslednjih godina sve više zabrinuti za stanje ledenog pokrivača na Grenlandu zbog velikog porasta temperature.

“Petermann glečer lagano klizi prema moru severozapadnom obalom Grenlanda i sada izlgleda kao ogroman 'ledeni jezik'. Kao i ostali glečeri koji završavaju u okeanu, sa Petermann-a se s vremena na vreme otkine poneki ledeni breg koji nastavi da pluta. Ogroman ledeni breg ili ledeno ostrvo, otkinuo se sa Petermann glečera 2010. godine. Nepune dve godine nakon toga još jedan komad leda se odvojio.”, navodi se u saopštenju koje je nedavno objavila NASA.

Direktor švajcarskog Instituta za istraživanje šuma, snega i prirode, Konrad Steffan, procenio je da je ovaj ledeni breg otprilike upola manji nego ledeno ostrvo koje se odvojilo od Petermanna 2010. godine i koje je iznosilo čak 250 kvadrantih kilometara.

Pogledajte video koji prikazuje otkidanje ledene sante 2010. godine.

 

 

 

 

 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
05

okt

2012

13:03  |   ovo znaci rat! [neregistrovani]

ne moze to tako! danska odmah da objavi rat! nemam pojma kome, ali teritorijalni integritet i suverenitet im je narusen za citav new jersey! sramota!

Preporuka

Ostavi komentar