Naslovna    Vesti    Ostalo    Danci dobijaju najveće zatvoreno skijalište na planeti
11

dec

2012

Danci dobijaju najveće zatvoreno skijalište na planeti

Ski Dome u gradu Randers imaće površinu kao sedam fudbalskih terena.

Danci planiraju da izgrade svoju “planinu” za skijanje. U ovoj zemlji, u kojoj ne postoji otvoreno skijalište, počeće izgradnja najvećeg zatvorenog ski centra na svetu. Iza ovog projekta stoji kompanija DanSki i Danish ski travel agency. Strateški partneri su SOS, poznati proizvođač ski odeće i francuski ski centar Alpe d’Huez.

Ski Dome u gradu Randers ležaće na površini veličine čak sedam fudbalskih terena, a moći će da primi neverovatnih 3.000 skijaša i bordera. Najviša tačka staze projektovana je na 110 metara. Temeratura u ovom ogromnom objektu konstantno će iznositi -1 stepen Celzijusa.

Ljubitelji zimskih sportova moći će da uživaju na šest staza, dve će biti plave, dve crvene i dve crne. Ukupna dužina je preko tri kilometara. Dužna svake od ovih staza je 740 metara, a širina 32 metra. Visinska razlika plave iznosiće 42 metra, crvene 67, a crne čak 92. Ali to nije sve, Danci planiraju da u okviru centra izgrade i dve crne staze na otvorenom, koje će biti dugačke 800, a široke 48 metara.

Da bismo vam približili veličinu Ski Doma, dovoljno je reći da će staze biti otprilike dugačke kao Sunčana dolina, Kneževske bare, Krst, Marine vode ili Gobelja na Kopaoniku.

Šest ski liftova biće instalirano u Ski Domu, a još dva za crne staze van njega. Da bi zimski doživljaj bio potpun, da krovu će biti postavljeni specijalni uređaji koji će da proizvode prave snežne pahuljice.   

Naravno, projektanti su mislili i na bordere i freestylere, pa su zamislili i izgradnju parka u kome će moći da izvode svoje trikove i skokove. Ne treba posebno naglašavati da će, pored ovih objekata, biti izgrađen i čitav niz hotela i tržnih centara.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar