Naslovna    Vesti    Skijališta    Novine u ski centru Kopaonik u sezoni 2019/20
20

nov

2019

Novine u ski centru Kopaonik u sezoni 2019/20

Kopaonik u novu sezonu ulazi sa nekoliko noviteta.

Standardno, po završetku prethodne zimske sezone Kopaonik se pretvorio u gradilište, a efekti radova već su vidljivi i uglavnom se tiču skijaške infrastrukture.

Kopaonik će od ove zime imati novu ski stazu na lokaciji Krčmar čija je izgradnja počela u junu ove godine, a završena je pred početak skijaške sezone. Dužina staze iznosi 1500 metara, širina 40 m, dok je podužni nagib maksimalno 37.35 %. Kategorizacija staze je srednje teška ski staza.

Pored nove staze Krčmar koja je završena, na Kopaoniku je u toku i izgradnja dve nove staze na Karaman grebenu. Nove staze će biti ukupne dužine 760 m, početak im je zajednički, a posle se račvaju tako da će se prva staza spajati sa ski putem Pajino preslo-Mašinac, odnosno dalje pored ski trake sa stazom 4b, dok će druga završavati iznad početne stanice šestoseda Karaman greben. Trenutno se vrši čišćenje stabala sa terena i ukoliko vremenske prilike dozvole dalje radove realna je mogućnost da pomenute dve staze budu puštene u rad već u predstojećoj sezoni.

Što se tiče novina u sistemu žičara na Kopaoniku, ski lift Ledenice (koji je izgubio svoju upotrebnu vrednost izgradnjom novog šestoseda Gvozdac) premešten je na novu lokaciju u Vikend naselju. Ski lift je kompletno remontovan i prebačen na novu poziciju sa izlazom 150m iznad izlazne stanice žičare Krst. Uz njega ide i prateća nova staza 4e. Polazna stanica novog-starog lifta je kompleks Sunčani breg koji se gradi na obroncima južne strane Kopaonika podno naselja Treska. Potencijalni problem sa upotrebnom vrednošću ovog ski lifta i prateće staze biće nepostojanje sistema veštačkog osnežavanja na ovoj lokaciji, jer je realno da će problema sa snegom biti s obzirom da je u pitanju južna strana planine.

Poslednja u nizu novina na Kopaoniku nalazi se u samom centru turističkog naselja. U pitanju je nova, višespratna garaža na lokaciji Vojni dom koja bi trebalo da reši višegodišnji problem sa parking prostorom na Kopaoniku. Ceo kompleks garaže sa unutrašnjim i spoljašnjim delom moći će da primi oko 350 vozila.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar