Naslovna    Vesti    Ostalo    Britanski ski instruktor uhapšen u Francuskoj
08

apr

2013

Britanski ski instruktor uhapšen u Francuskoj

Hapšenje 40-godišnjeg Engleza je nastavak rata Francuske nacionalne ski škole s jedne strane i britanskih instruktora i ski domaćina s druge.

Ski instruktor iz Velike Britanije Alex Casey uhapšen je u Francuskoj dok je podučavao klijente u skijalištu Megeve. Hapšenje 40-godišnjeg Engleza je nastavak rata Francuske nacionalne ski škole s jedne strane i britanskih instruktora i ski domaćina s druge. Francuske vlasti nedavno su donele odluku da britanskim instruktorima i domaćinima zabrane rad u francuskim skijalištima jer, prema tamošnjem zakonu, nemaju potrebne kvalifikacije.

Caseyja je patrola zaustavila na stazi i, pošto je utvrđeno da nema propisanu dozvolu, odmah je prebačen u policijsku stanicu gde je proveo noć. To je dovelo do protesta nekoliko skijaša koje je podučavao. Ukoliko se utvrdi da je davao instrukcije bez propisanih ISDT kvalifikacija najvišeg stepena, suočava se sa kaznom od tri meseca zatvora. Interesantno je da je Alex Casey radio kao insruktor u Megevi više od deset godina, ali je tek posle najnovijih dešavanja njegova kvalifikacija postala problematična.

Prema evropskim zakonima, ako instruktor poseduje dozvolu za rad matične zemlje, on može da radi u svim delovima Evropske unije, što francuske vlasti ne priznaju.

- Da radim za Francusku nacionalnu školu, onda bi moje kvalifikacije bile u redu. Ali, pošto radim za britanskog tur operatora, odjednom sam postao nepoželjan i nekvalifikovan - kaže Casey.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar