Naslovna    Vesti    Skijališta    Osniva se preduzeće Skijališta Crne Gore
30

okt

2014

Osniva se preduzeće Skijališta Crne Gore

Ministarstvo održivog razvoja i turizma predložilo je Vladi Crne Gore formiranje akcionarskog društva AD Skijališta Crne Gore.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma predložilo je Vladi Crne Gore formiranje akcionarskog društva AD Skijališta Crne Gore, kako bi se na najbolji način razvijala skijališta u toj državi. Tim društvom bi, kako su istakli, upravljala Vlada Crne Gore, dok bi pravna lica ili preduzetnici koji već upravljaju skijalištima bili uključeni u akcionarsko društvo, navodi se u Informaciji o skijalištima u Crnoj Gori koju je danas usvojila Vlada.

Kako su istakli iz Vlade, jedan od glavnih izazova daljem razvoju turizma u Crnoj Gori je rješavanje problema sezonalnosti kroz razvoj turističke ponude i tokom zimskog perioda i preusmjeravanja turističkih tokova sa dominantnog juga na manje razvijeni centralni i sjeverni region. 

-U posljednjih nekoliko godina, planinski rizorti su jedan od glavnih učesnika u oštroj konkurenciji da se osvoji titula cjelogodišnje turističke destinacije. Naime, prošli su dani kada su se planinski rizorti oslanjali samo na skijanje kako bi uvećali povrat na investiciju - stoji u Vladinom dokumentu. 

Prema mišljenju Vlade, kao odgovor na probleme sezonalnosti, skijaška područja su razvila strategije kako da privuku posjetioce, čak i ako je skijanje marginalna aktivnost.

-Mnogi su se razvili u cjelogodišnje turističke destinacije koje nude spektar aktivnosti koje ne zavise od vremenskih uslova: koncerti, joga, zanatlijski sajmovi, konferencije, vodeni parkovi i spa centri. Naime, svi ti centri imaju i bogatu ljetnu turističku ponudu jer inače ekonomski ne bi bile opravdane velike investicije u kapacitete, programe, radnu snagu, imidž i marketing - kazali su iz Vlade.

Kako je naglašeno, nedostatak dodatnih sadržaja posebno dolazi do izražaja kada se imaju u vidu posljedice klimatskih promjena koje utiču na pomjeranje i skraćenje skijaške sezone u centrima, posebno onim na visini do 1800 metara nadmorske visine. 

-Upravo zbog toga svjetski trendovi su da skijaški centri na visini do 1800 metara nadmorske visine obogaćuju svoju ponudu drugim sadržajima kako bi stvorili uslove za  produžetak sezone i veću rentabilnost, dok se novi ski rizorti planiraju na visini iznad 1800 metara - ocjenjuje se u Informaciji.

Teoretski, dodaju oni, u Crnoj Gori postoji veliki potencijal za razvijanje planinske ponude sa skijaškom infrastrukturom (sniježni pokrivač do 120 dana, postoji interesovanje lokalnih učesnika u turizmu da se fokusiraju na zimski turizam).

-Prepreke su velike infrastrukturne investicije koje su potrebne, i operativni troškovi vođenja ski centra koji se često zanemaruju. Lokalni tržišni potencijal za vođenje velikog ekonomski uspješnog ski centra ne postoji - naglasili su iz Vlade. 

Kako su naveli, u Crnoj Gori nema dovoljno hotela na sjeveru jer nema ni dovoljno žičara koje služe kao mamac hotelskim operaterima da uđu na određeno tržište i razviju ski rizort. 

-Iskustva u regionu i šire pokazuju da je jedan od najboljih modela valorizacije skijališta kada država upravlja njima i kada žičare tretira kao infrastrukturne projekte - ističe se u Informaciji.

Izvor: Cafe del Montenegro

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar