Naslovna    Vesti    Skijališta    Pregled novosti iz regiona
24

sep

2012

Pregled novosti iz regiona

Na skoro svim skijalištima u regionu teku pripreme za narednu ski sezonu 2012/13.

Iz JP Skijališta Srbije nam stiže nekoliko lepih vesti. Pre svega, završena je prva faza radova na izgradnji sistema za veštačko osnežavanje na lokalitetu Gobelja na Kopaoniku. U ovoj fazi povezane su vodoakumulacije Crvene bare i Mali Krarman. U drugoj fazi, za koju je rok završetka sredina oktobra, povezuju se vodoakumulacija Mali Karaman sa sistemom na Gobelji. Za skijaše ovo konkretno znači da će predstojeće sezone biti pokriven ceo lokalitet Gobelja, koju čine osam staza i ski puteva.

I sa Stare planine nam stižu prijatne novosti. Sistemom za veštačko osnežavanje biće pokriveno devet staza i ski puteva. Dužina cevovoda je oko 15 km, a predviđeno je da ovaj deo skijališta pokrije oko 40 mobilnih i fiksnih topova, kao i lansera. Planiran završetak radova je početak novembra, a izgradnjom sistema za proizvodnju veštačkog snega u ovom delu skijališta, ski centar Stara planina biće u potpunosti pokriven sistemom za veštačko osnežavanje.

Na Crnom vrhu kod Bora u toku su završni radovi na izgradnji dvosedne žičare, u koju je uloženo skoro pola miliona evra. Do kraja septembra biće postavljena dvosedna žičara, kapaciteta 1.200 skijaša na sat i dužine 1.300 metara. Skijaši će na raspolaganju imati dve staze. Novu, pored žičare, dugu oko 1.500 metara, koja se gradi za nešto iskusnije skijaše, sa nagibom do 30 stepeni, i drugu "plavu" duž starog ski-lifta tipa sidro, dužine oko 800 metara.

U ozbiljne investicije krenuo je i OC „Jahorina“. Prethodnih sezona izgrađeni su šestosedi na lokalitetima Poljice i Ogorjelica čime su dostojno zamenjeni dotrajali dvosedi a postavljena je i instalacija za veštačko osnežavanje na popularnoj „Prači“. Do početka sezone planirana je zamena dvoseda Skočine (Prača) novim i brzim šestosedom čime će ovaj ski centar ponovo moći da parira Kopaoniku i ostalim skijalištima iz Srbije u infrastrukturnom smislu.

I na Bjelašnici imaju velike planove za narednu sezonu, trenutno se radi na akumulaciji koja je neophodna za sistem veštačkog osnežavanja, radi se remont ski liftova i uređuju staze i prateći objekti.

Na žalost ne tako lepe vesti očekuju skijaši i borderi u Crnoj Gori. Nakon uvođenja stečaja i raspisivanja tendera za skijalište Savin kuk, po svemu sudeći nije bilo zainteresovanih ponuđača za kupovinu ski liftova i pratećih objekata po ceni od oko 4 miliona evra pa je dalja sudbina ovog durmitorskog skijališta i dalje neizvesna.

Što se Bjelasice tiče, ski liftovi će biti u funkciji ali za sada još uvek nema realizacije plana o proširenju skijališta i zameni sporog dvoseda koji izvlači skijaše na vrh Ključ, a koji je pompezno najavljivan prethodnih godina. Za sada je neizvesna sudbina hotela "Lipka" u Kolašinu, koji je zatvoren početkom maja, a koji je predstavljao dobru alternativu nešto skupljem hotelu "Bianca".

Za razliku od ova dva poznata ski centra, poslednjih godina  se razvija mali ski centar Vučje kod Nikšića koji sve više predstavlja alternativu skijašima iz okoline za jednodnevno ili vikend skijanje.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar