Naslovna    Vesti    Skijališta    Na Zlatiboru počinje gradnja gondole do Tornika
21

avg

2015

Na Zlatiboru počinje gradnja gondole do Tornika

Položen kamen temeljac za gradnju nove gondole od Zlatibora do Tornika.

Na Zlatiboru je u sredu svečano položen kamen temeljac za gradnju nove gondole, u dužini od 9 kilometara koja će povezivati centar Zlatibora i vrh Tornik. Kamen temeljac za izgradnju panoramske gondole, na polaznoj stanici u neposrednoj blizini zlatiborske pijace, otkrili su predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić.

Po rečima predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića, ovo je ujedno najvrednija investicija koju će iz sopstvenih budžetskih izvora realizovati jedna lokalna samouprava.

Okupili smo se danas da obeležimo početak istorijskog posla, ovim projektom, izgradnjom gondole svrstali smo Zlatibor i Srbiju među najznačajnije turističke destinacije - rekao je Stamatović.

On je obraćajući se prisutnima pojasnio da će gondola turiste do najvišeg vrha Zlatibora prevoziti u 55 modernih kabina sa po 10 mesta.

- Na pola puta će biti izgrađena međustanica gde je planiran razvoj novog Zlatibora u pravcu dostizanja turizma visoke kategorije. Na Torniku na 1496 metara biće moderna izlazna stanica, sa vidikovcem sa pogledom na čitav region - izneo je planove predsednik opštine Čajetina.

Stamatović je podsetio da ideja o izgradnji gondole postoji već pola veka, ali su se tek 2008. godine stvorili uslovi za realizaciju ovog razvojnog projekta.

- Uz pomoć i razumevanje naših građana, investitora, ali i posetilaca koji su, redovno izmirujući obaveze, jedini učestvovali u finansiranju izgradnje gondole, uspeli smo da prema ugovoru sa proizvođačem opreme kompanijom Pomagalski isplatimo 8.400.000 evra, obezbeđena su i sredstva za poslednju ratu i biće isplaćena do kraja septembra - dodao je Stamatović.

Predsednik opštine Čajetina rekao je da je u toku raspisivanje tendera za izbor izvođača radova, te da je deo opreme već stigao.

Potpredsednik Upravnog odbora kompanije Pomaglaski rekao je da je za POMU čast, što je izabrana od strane opštine Čajetina, da učestvuje u izgradnji gondole na Zlatiboru, koja će omogućiti da se Zlatibor poveže sa Ski centrom Tornik:

- Naši timovi su, osluškujući  želje i očekivanja opštine, dizajnirali ovaj prevozni sistem sa pouzdanom i udobnom žičarom, koja se savršeno uklapa u ekološka ograničenja sredine. Ova gondola, horizontalne dužine od 8866 metara koja je opremljena sa 36 stubova, biće realizovana u dve deonice, i na kraju, u punom kapacitetu će prevoziti 1000 ljudi na sat u jednom pravcubrzinom od 6 metara u sekundi.

Predstavnik francuske kompanije dodao je da se ovaj novi mehanizam, sa ovakvim impresivnim specifikacijama, može podičiti da je najduža ikada napravljena jednožična odvojiva gondola, ne samo u Srbiji nego u celom svetu.

- 55 diamond kabina kojima će gondola biti opremljena, omogući će skijašima i turistima da uživaju u panoramskom razlgledanju 360° prekrasnog Zlatiborskog regiona, udobno smešteni, svih 25 minuta vožnje. Međustanica, smeštena praktično na pola puta, štiti će celo postrojenje motora koji će biti u zemlji, i tako će umanjiti buku - predstavio je žičaru potpredsednike POME.

Direktor  JP Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić smatra da će izgradnja gondole imati veliki značaj za dalji razvoj turizma na Zlatiboru:

 - Osim što će leti biti turistička atrakcija i koristiti za panoramsku vožnju, prevoziti ljude, godola će povezivati Ski centar sa smeštajnim kapacitetima. Ovo je model koji se radi po ugledu na evropske ski centre, zato ga i podržavamo i želimo da se što pre realizuje - rekao je Ljevnajić.

Nova gondola trebalo bi prve turiste ka vrhu Tornika da preveze krajem sledeće godine.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar