Naslovna    Vesti    Skijališta    Tender za skijalište Savin kuk
12

sep

2012

Tender za skijalište Savin kuk

Stečajna uprava Ski centra Durmitor raspisala je početkom septembra oglas za prodaju žičare Savin kuk sa pripadajućim zemljištem, građevinskim objektima i opremom, po početnoj ceni od 4,02 miliona evra.

Svi zainteresovani za kupovinu imovine preduzeća, čiji je bivši gazda lokalni biznismen Radovan Grbović, ponude mogu dostavljati do 17. septembra.

Zemljište koje se prodaje, koje je dugo bilo pod sudskim sporom, je površine 21,25 hiljada metara kvadratnih. Građevinske objekte čine restoran Durmitorsko sijelo i pomoćna zgrada pored njega, restoran Montana i skijašnica, dve pomoćne kućice kod polazišta glavne žičare, dve trafostanice i tri drvene kućice na trasi. Podzemni kablovski visokonaponski vodovi, pristupni put do lokacije i žičara, koridora žičara i uređenje staza kao i lokalni vodovod, takođe se ubrajaju u građevinske objekte koji se prodaju.

Opremu čine dve žičare, tri ski lifta, bebi ski lift, dva napojna kabla i oprema trafostanice. Kupac se obavezuje da u radni odnos na neodređeno vreme preuzme sedam zaposlenih stečajnog dužnika. Ponude će biti otvorene 20. septembra u 11 sati u prostorijama stečajnog dužnika na Žabljaku i ponuđači će biti pozvani da prisustvuju. Za kupca će biti izabran ponuđač koji ponudi najveću cenu uz preuzimanje sedam zaposlenih.

Preduzeće Ski centar Durmitor je osnovano 1955. godine kao TUP Durmitor. Kao društveno preduzeće poslovalo je sve do 2002. godine, kada je upisano u registar Privrednog suda kao akcionarsko društvo Ski centar Durmitor.

Preduzeće, međutim, nije sprovelo svojinsku i upravljačku transformaciju shodno Zakonu o svojinskoj i upravljačkoj transformaciji, pa je Privredni sud u Podgorici poništio transformaciju.

Skupština akcionara Ski centra je 5. maja 2003. godine donela odluku o izdvajanju dela imovine - hotela Durmitor, poslovnog prostora u Podgorici i farme na Žabljaku u novo preduzeće i prodaju 51 odsto akcija menadžerskom timu, na čelu sa Grbovićem. Na osnovu toga, početkom avgusta 2003. godine u Registar preduzeća upisan je Nju ski centar Durmitor.

Usled nemogućnosti da se održi likvidnost u preduzeću, Privredni sud u Bijelom Polju 2003. godine prihvata predlog Elektroprivrede Crne Gore za pokretanje stečaja u Ski centru Durmitor.

U cilju obezbjeđenja novca za namirenje stečajnih poverilaca, stečajni upravnik je putem međunarodnog javnog tendera prodao hotele Jezera, Žabljak i Planinka, kao i jedan broj perifernih objekata - robnu kuću, skijalište Štuoc. Jezera i Žabljak su prodati kompaniji HM Durmitor, odnosno njegovoj matičnoj firmi Hotel menadžment Lihtenštajn (HML), a Planinka hotelsko-turističkom preduzeću (HTP) Primorje.

Privredni sud u Podgorici je presudama iz 2004. godine poništio osnivanje Nju ski centra i nakon žalbe, Apelacioni sud je potvrdio presudu Privrednog. Žalbu na presudu je nakon toga odbio i Vrhovni sud. Na osnovu navedenih presuda, Ski Centar Durmitor u stečaju je pokrenuo postupak za povraćaj imovine koja je predstavljala osnivački ulog preduzeća Nju ski centar.

Grbović je, na osnovu sudskih presuda, morao da vrati celokupnu imovinu Ski centra Durmitor, kao ranijem vlasniku.

Izvor: RTCG

Photo: TOCG

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar