Naslovna    Vesti    Skijališta    Hotel "Lipka" u Kolašinu će ponovo raditi
13

sep

2012

Hotel "Lipka" u Kolašinu će ponovo raditi

Za kupovinu kolašinskog hotela Lipka od Prve banke, prema pouzdanim informacijama kojima raspolažu podgoričke “Vijesti”, zainteresovan je beogradski biznismen, poreklom iz Kolašina, Đorđije Nicović, odnosno njegova kompanija Irva investicije.

„Vijesti“ saznaju da su pregovori između Nicovića i predstavnika Prve banke, koja je od početka leta vlasnik hotela već odmakli i on je najozbiljniji od nekoliko zainteresovanih kupaca.

Formalni vlasnik Lipke do početka leta bila je firma “Bepler Investments Montenegro” biznismena Zorana Ćoća Bećirovića. S obzirom da u predviđenom roku nije otplaćeno više od polovine kredita od pet miliona eura uzetog za gradnju hotela koji je bio zalog za pozajmicu, Prva banka preuzela je Lipku.

Nicović u izjavi za „Vijesti“ nije potvrdio ni demantovao nezvanične informacije.

„Mogu vam samo kazati da sam vrlo zainteresovan za ulaganja, kako u proizvodne, tako i turističke kapacitete u Kolašinu. Spremamo se da to učinimo krajem ove ili početkom naredne godine. O svemu ostalom bićete obavešteni na vreme“, rekao je Nicović.

Prema informacijama “Vijesti”, on je jedan od najozbiljnijih kandidata i za kupovinu hotela Bjelasica, sadašnje Bjanke, ali mu je, navodno, u poslednjem trenutku, zahvaljujući boljim vezama sa porodicom Đukanović, planove pokvario Bećirović.

Menadžment hotela Lipka je tokom prvomajskih praznika odlučio da zatvori hotel, a 38 radnika nisu dobili objašnjenje zbog čega su ostali bez posla. Lipka još nema upotrebnu dozvolu, iako je prošle godine proglašen za najbolji objekat te vrste u kontinentalnom delu Crne gore. To je potvrdio i sekretar za urbanizam Opštine Kolašin Vladan Bulatović.

Sredinom 90-ih godina preduzeće Lovćen invest je na mjestu hotela Lipka počelo gradnju zgrade sa stanovima za tržište. Kako su radovi stali, nezavršenu zgradu je preuzeo Fond PIO planirajući da to bude odmaralište za penzionere. S obzirom na to da ni taj projekat nije okončan, zgrada je postala vlasništvo kompanija Bepler. Nezavršeni objekat Bećirović je kupio za 850.000 eura.

Hotel je počeo da radi sa više od 70 radnika koji su postepeno otpuštani, a 38 njih je ostalo bez posla kada je zatvoren, nakon čega ga je preuzela Prva banka.

Nicović je, prema informacijama “Vijesti”, tokom nedavnih razgovora o kupoprodaji Lipke, pokazao spremnost da preuzme oko 20 radnika, ali ne dugove i obaveze prema bivšim zaposlenima. Vlasnici Lipke Opštini Kolašin duguju 41.900 eura na ime poreza na nepokretnost.

“Oko 41.000 eura odnosi se na porez na objekat, ostalo je na zemljište. Nije plaćena rata za prošlu i cijeli iznos za ovu godinu”, kazao je opštinski sekretar za finansije Luka Medenica. Porez je obračunat na osnovu procenjene vrednosti objekta, koja u prijavi za porez iznosi oko 3,5 miona eura.

Izvor: Vijesti.me

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar