Naslovna    Vesti    Skijališta    Prvi Samit skijališta Centralne Evrope održan na Kopaoniku
01

jul

2013

Prvi Samit skijališta Centralne Evrope održan na Kopaoniku

Više od 130 delegata iz 13 zemalja razmenilo je znanja i iskustva, sa ciljem boljeg i bržeg razvoja ove oblasti turizma.

Prvi “Samit skijališta Centralne Evrope – MoReSCE” održan je od 27. do 29. juna, na Kopaoniku, sa ciljem stvaranja platforme ekonomskog razvoja planinskih centara Centralne Evrope i edukacije zaposlenih u oblasti razvoja i promocije ovih turističkih destinacija. Više od 130 delegata iz 13 zemalja razmenilo je znanja i iskustva, sa ciljem boljeg i bržeg razvoja ove oblasti turizma.

Prvi dan samita počeo je ceremonijom otvaranja MoReSCE i koktelom dobrodošlice u restoranu Garden u Grand hotel & Spa gde su delegati u prijatnoj i neformalnoj atmosferi imali priliku da se upoznaju i razmene mišljenja i prve utiske o Kopaoniku.

Glavne teme drugog dana bile su u vezi sa ulogom Vlade Srbije u razvoju planinskih centara i globalnim trendovima u upravljanjima turističkim destinacijama. Takođe, učesnici su se bavili temama vezanim za budućnost skijaškog sporta, ali i okvirima za uspešan razvoj planinskih centara. U okviru panela, diskutovalo se i o temama u vezi sa sistemima žičara i upravljanjem stazama, pitanjima sigurnosti i bezbednosti na planini, a poslednji panel bio je na temu glavnih izazova za planinski turizam Srbije.

U toku drugog dana samita, među govornicima bili su Goran Petković, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, Frederic Pierret, izvršni direktor Svetske turističke organizacije, Dejan Ljevnaić, v.d. direktora JP Skijališta Srbije i drugi.

- Prihodi Skijališta Srbije rastu iz godine u godinu i uložene investicije su potpuno opravdane, jer njima održavamo kvalitet planinskih centara, a sa druge strane omogućavamo  drugim privrednicima da uložu u smeštajne i ugostiteljske kapacitete. To je ozbiljan državni projekat i mi smo ponosni što on daje rezultate - rekao je v.d. generalnog direktora Skijališta Srbije, Dejan Ljevnaić. On je naglasio da su se srpski ski centri ponovo vratili na mapu evropskih ski centara i da su dostigli visoke standarde, a o tome govori zadovoljstvo skijaša.

- Imamo ambiciozne planove i trudimo se da, pre svega, ponudimo što više letnjih sadržaja. Turistima, zajedno sa hotelijerima nudimo aktivan odmor, a brojni sadržaji čine da planina postane interesantna posetiocima svih 365 dana u godini - istakao je Ljevnaić.

Govoreći o nastavku širenja skijaške infrastrukture, direktor Skijališta Srbije istakao je da je planirana izgradnja novih žičara na Kopaoniku na lokaciji Krčmar i Gvozdac, a da širenje skijališta na Staroj planini čeka proširenje smeštajnih kapaciteta.

- U ski centru Tornik na Zlatiboru proširićemo kapacitete skijaških staza zbog velikog opterećenja i u planu je izgradnja tri nove staze, kao i nova ski instalacija - dodao je  Ljevnaić.

Treba istaći vrlo zanimljiva predavanja Laurenta Vanata i Paula Mathewsa o globalnim trendovima u planinskom turizmu i značaju strateškog planiranja planinskih centara. Drugog dana samita prisustvovali smo i prezentaciji dva poznata evropska skijališta, Zermatta (SUI) i Silvrettae Montafon (AUT). Učesnicima su se predstavili i proizvođači ski liftova i sistema za kontrolu pristupa na skijalištima, Leitner Ropeways, Doppelmayr i SKIDATA.

Treći dan samita bio je rezervisan za teme upravljanja planinskim turizmom, marketingom kao i predstavljanjem pojedinih ski centara.

Damjan Pintar, potpredsednik Asocijacije ski centara Evrope govorio je o konceptu aktvnog odmora u Sloveniji i predstavio iskustva iz razvijenih skijaških zemalja.

- Srbija ima kapaciteta za razvoj, ali je jako bitno da se uveže sa zemljama u regionu, ali i Evropi. Upravo to vidim kao šansu, a to su prepoznali i u Skijalištima Srbije. Samit je bila odlična prilika da nešto konkretno uradimo na ovu temu, i prvi dogovor je uvezivanje Srbije, Slovenije, Francuske i Španije - istakao je Pintar.

Uloga Vlade u razvoju planinskih centara je od velike važnosti.

- Posebno me raduje što država intenzivnije razmišlja o ovoj oblasti, a ključ razvoja vidim u saradnji vladinog i nevladinog sektora i privatnika - izjavio je William S. Infante, stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Na poslednjem panelu, ali ništa manje zanimljivom, priliku da se predstave su imali ski centri, ali i neki zanimljivi projekti. Marian Beliakov, direktor bugarskog skijališta Pamporovo, predstavio je svoj ski centar, te istakao da je pomalo iznenađen jakom konkurencijom u regionu, pre svega skijaškim kapacitetima Kopaonika i Stare planine. Direktor ski centra Kolašin 1450, Boban Šćepanović, prezentovao je ovo crnogorsko skijalište na obroncima planine Bjelasice i rekao da pored domaćih gostiju koji su uvek prisutni očekuju i Ruse, Ukrajince kao i posetioce iz susedne Albanije. Blizina podgoričkog aerodroma koji je udaljen oko 70km, još jedna je prednost ovog ski centra.

Veoma zanimljiva prezentacija odnosila se na novi portal za online prodaju ski passova, HotSkiPass.com. Reč je o prvom specijalizovanom web sajtu za prodaju ski passova putem interneta, za mnoga evropska skijališta.

Vladislav Mandić, predstavnik kampa Rtanj na Kopaoniku i novoosnovane agencije Avanturija, prikazao je aktivnosti ovog dečijeg kampa koji uključuje alpinizam, free-climbing, avantura park, planinski biciklizam i mnoge druge. Slovenačka kompanija Tesma Sport održala je prezentaciju LISKI proizvoda.

Prvi “Sаmit skijаlištа Centrаlne Evrope - MoReSCE” organizovala su Skijаlištа Srbije, Centar zа istrаživаnja i studije turizmа iz Novog Sada i Udruženje hotelijerа Kopаonik.

 

Pošalji prijatelju
MoReSCE, Kopaonik, 27-29. Jun 2013

Nema komentara.

Ostavi komentar