Naslovna    Vesti    Skijališta    Standardizacija merenja dužine skijaških staza
19

okt

2013

Standardizacija merenja dužine skijaških staza

Skijališta će ubuduće morati da prikazuju realnu dužinu svojih staza.

Međunarodna asocijacija operatora žičara i ski liftova (FIANET), izdala je preporuku da bi sva skijališta ubuduće trebalo da mere dužinu skijaških staza po sredini.

Ova „pozivnica“ da se merenje ukupne dužine staza konačno standardizuje, usledila je nakon bure koja se podigla u Nemačkoj a zatim i u celoj Evropi zbog istraživanja nemačkog kartografa Chistopha Schrahea. Ovo istraživanje je pokazalo da skijališta u proseku preuveličavaju dužinu svojih staza za 34% o čemu smo već pisali. Ski centri koji su imali najviše odstupanja bili su švajcarski Les 4 Vallées za čak 151% a „prate“ ga francuska Isola sa 123% i Les Sybelles sa 120%.

Predstavnici nekih skijališta rekli su da su dužinu staza merili po dužim ivicama dok su neki otišli korak dalje pa su pretpostavku da skijaši idu „cik-cak“ putanjom iskoristili da bi povećali dužinu staza. Najdrastičniji primer bio je taj da su dužine nekih staza, koje se samo na kratko razdvajaju ili čak imaju drvo na stazi, duplirane.

FIANET je zbog toga izdao neobavezujuću preporuku da se ubuduće dužina staze meri po sredini što je metod koji je već usvojen od strane Međunarodne skijaške federacije (FIS) za skijaška takmičenja.

Zanimljivo da je Udruženje austrijskih operatora ski liftova izdalo sličnu preporuku još prošlog meseca, uprkos činjenici da su austrijska skijališta prilično realno prikazivala dužinu svojih staza.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
22

okt

2013

12:11  |   Vanja Udovičić [neregistrovani]

Da vidite kako će Kopaonik da se "skrati" :)

Preporuka

Ostavi komentar