Naslovna    Vesti    Skijališta    Skijališta preuveličavaju dužinu svojih staza
11

sep

2013

Skijališta preuveličavaju dužinu svojih staza

Pogledajte istraživanje da li su tačni podaci o broju kilometara skijaških staza koje skijališta objavljuju kao zvanične.

Nemački kartograf Christophe Schrahe tokom prethodnih meseci merio je dužinu ski staza u mnogim ski centrima Evrope i SAD. Rezultati istraživanja pokazali su da su zvanične brojke koje ski centri prikazuju prilično netačne. U nekim slučajevima ski centri su tvrdili da imaju duplo više kilometara skijaških staza nego što je to realno bio slučaj.

Ovo istraživanje izazvalo je veliku buru u ski industriji i sigurno će imati dalekosežne posledice.

Nemac inače nije išao sa “metrom i kanapom” već je koristio najnoviju digitalnu satelitsku tehnologiju. On je naime povlačio liniju koja ide sredinom skijaške staze i pritom je uzimao u obzir nagib pod kojim se staza nalazi.

Podaci do kojih je došao, kako Schrahe tvrdi , pokazuju da ski centri u proseku preuveličavaju dužinu svojih staza za čak 34%.

Jedan od najpopularnijih ski centara na svetu, Tri doline u Francuskoj (Les Trois Vallées), po tvrdnjama Nemca, imaju “samo” 493km staza a ne 600km koliko iznosi zvanični podatak.

Val d’Isere umesto deklarisanih 300km ima 232km.

Najveći „prestupnik“ prema Schraheu su švajcarske Četiri doline (4 Vallées) u čijem sklopu se nalazi i čuveni Verbier. Prema njegovom istraživanju ovaj ski centar ima 164km a zvaničan podatak iznosi čak 362km što je neverovatnih 120% više.

Spisak se nastavlja sa Portes du Soleil koji umesto 402km ima realnih 263km. Tu je još i Grand Massif u čijem sastavu je i Flaine, koji tvrdi da ima 265km dok je izmerena dužina 172km.

Zanimljivo je da prema ovom istraživanju austrijski ski centri imaju prilično realne podatke. Kitzbuhel, St Anton i Lech imaju skoro identične podatke kao i Christophe Schrahe.

Jedna od najvećih austrijskih ski regija Ski Welt, angažovala je nezavisnog eksperta jer, kako kažu, žele da budu sigurni da su podaci kojima oni raspolažu u potpunosti tačni.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar