Naslovna    Vesti    Takmičenja    Kranjska Gora, VSL, SL (m): Najava trka
07

mar

2014

Kranjska Gora, VSL, SL (m): Najava trka

Najbolji svetski skijaši će predstojećeg vikenda voziti veleslalom i slalom u Kranjskoj Gori.

Do finala Svetskog kupa u Lenzerheideu ostale su još samo dve regularne trke u muškoj konkurenciji. Skijaši će u subotu voziti veleslalom u Kranjskoj Gori, dok je u nedelju na programu slalom.

Trke se kao i ranijih godina voze na čuvenoj stazi Podkoren. Start veleslaloma nalazi se na visini od 1,278m nadmorske visine dok je cilj na visini od 836m, uz ukupnu visinsku razliku od 442 metra. Start trke slaloma počinje na visini od 1,305m nadmorske visine, dok je cilj na 836m, uz visinsku razliku od 199 metara. Staza Podkoren važi za jednu od tehnički najzahtevnijih u Svetskom kupu. Organizatori trka u Kranjskoj Gori su se prethodnih godina pokazali kao majstori u pripremi staze i uspešno su prevazilazili sve probleme sa nedostatkom snega i toplim vremenom. Ove godine takvih izazova nema u Kranjskoj Gori, snega ima dovoljno, temperature su niske i staza je uspešno prošla kontrolu FIS pre nekoliko dana.

Pred nekoliko poslednjih trka u sezoni odvija se izuzetno zanimljiva borba za kristalne globuse u generalnom plasmanu, kao i u disciplinama veleslalom i slalom u muškoj konkurenciji. U ukupnom poretku Svetskog kupa trenutno je vodeći Norvežanin Aksel Lund Svindal sa 1032 boda ispred Marcela Hirschera iz Austrije koji ima 955. Iako Svindal može da računa na nešto bodova u veleslalomu, sigurno je da su šanse Hirschera u Kranjskoj Gori mnogo veće, s obzirom da su slalom i veleslalom njegove najjače discipline.

Što se tiče poretka veleslaloma, i tu će neizvesno biti do samog kraja. Hirscher vodi sa 460 sakupljenih bodova ispred Alexisa Pinturaulta i Teda Ligetyja koji imaju 365, odnosno 360 bodova. Ligety je na upravo završenim ZOI u Sochiju osvojio zlatnu medalju u ovoj disciplini i sigurno će pokušati da uspešnu sezonu kruniše novim kristalnim globusom u veleslalomu. Ligety brani ovaj trofej iz prošle sezone.

U slalomu, trenutno vodeći je takođe Hirscher sa 420 osvojenih bodova, ali je razlika u odnosu na prve pratioce čak i manja nego u veleslalomu. Na drugom mestu poretka discipline nalaze se Nemac Felix Neureuther i Norvežanin Henrik Kristoffersen sa po 370 bodova.

Veleslalom u Kranjskoj Gori je na programu u subotu sa početkom prve vožnje u 9:30h, a druge u 12:30h. Slalom se vozi u nedelju, a vremena prve i druge vožnje su identična kao i u veleslalomu, odnosno, 9:30h i 12:30h.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar