Naslovna    Vesti    Takmičenja    Mali globusi za Shiffrin i Ligetyja, veliki za Hirschera
15

mar

2014

Mali globusi za Shiffrin i Ligetyja, veliki za Hirschera

Na finalu Svetskog kupa u Lenzerheideu danas održane poslednje trke ženskog slaloma i muškog veleslaloma.

Na finalu Svetskog kupa u Lenzerheideu pretposlednjeg dana takmičenja voženi su slalom u ženskoj i veleslalom u muškoj konkurenciji. Trka slaloma skijašica vožena je više za prestiž jer je već ranije bilo poznato da je Mikaela Shiffrin nova-stara osvajačica malog kristalnog globusa u slalomu u Svetskom kupu.

Iako joj je titula bila zagarantovana, mlada Amerikanka je želela da završi sezonu u velikom stilu. To joj je pošlo za rukom i došla je do nove pobede u svojoj najjačoj disciplini ispred drugoplasirane Šveđanke Fride Hansdotter i legendarne Austrijanke Mariles Schild na trećem mestu.

Koliko nije bilo neizvesnosti u ženskom slalomu, toliko je situacija bila obrnuta u muškom veleslalomu. Pre poslednje trke u poretku discipline bio je vodeći Marcel Hirscher sa 50 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Teda Ligetyja.

Ligety, koji je nedavno postao i olimpijski šampion u ovoj disciplini, imao je ove sezone četiri pobede u veleslalomu, dok je Hirscher ostvario dve manje. Sjajnog Amerikanca dva izletanja sa staze u Val d’Isereu i Adelbodenu koštala su velikog broja bodova u poretku veleslaloma u Svetskom kupu.

Ligety je posle neverovatne trke u Lenzerheideu ipak uspeo da dostigne Hirscherovu prednost i po peti put u karijeri osvoji Kristalni globus u veleslalomu. Dvojica velikih rivala završili su na kraju sa istim brojem bodova, ukupno po 560, ali je Ligetyju pripao trofej zbog većeg broja pobeda.

Zanimljivo da je Hirscheru mali globus izmakao za samo jednu stotniku s obzirom da mu je toliko falilo do trećeg mesta, odnosno vremena Felixa Neureuthera, koje mu je donosilo titulu najboljeg u veleslalomu i mali Kristalni globus. Na kraju trke je konačni poredak bio sledeći: Ligety, Pinturault, Neureuther, Hirscher.

Međutim Austrijanac sigurno neće tugovati s obzirom da je osvojio novi veliki Kristalni globus jer njegov glavni konkurent, Norvežanin Aksel Lund Svindal, više nema ni teoretskih šansi da ga dostigne pošto danas nije uspeo da završi prvu vožnju.

Sutra je u Lenzerheideu na programu ženski veleslalom odnosno muški slalom gde nas očekuju nova uzbuđenja.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar