Naslovna    Vesti    Takmičenja    Lindsey Vonn ponovo na skijama
02

okt

2014

Lindsey Vonn ponovo na skijama

Čuvena Amerikanka ponovo na snegu posle dugog oporavka od povrede.

Lindsey Vonn je ovih dana stala na skije na Rettenbach glečeru u Soeldenu po prvi put posle skoro deset meseci. Poslednja trka u kojoj je nastupila i koju nije uspela da završi bila je u Val d'Isereu u decembru 2013. Po rečima Direktora za alpske discipline američke reprezentacije Patricka Rimla sve je prošlo po planu prilikom povratka Vonnove na sneg.

Uslovi u Soeldenu su veoma dobri, ali vidljivost nije bila baš najbolja. I pored toga, rečeno mi je da je sve prošlo dobro – rekao je Riml.

Lindsey Vonn je operisana u januaru ove godine posle obnovljene povrede ligamenata kolena prilikom pada na treningu u Copper Mountainu, u Koloradu. Ona je prvi put povredila koleno kada je pala tokom trke superveleslaloma na Svetskom prvenstvu u Schladmingu u februaru 2013. Nakon toga se ambiciozno vratila na sneg svega šest meseci kasnije u Čileu na letnjem kampu američke reprezentacije za brze discipline, ubrzo je počela i da se ponovo takmiči u Svetskom kupu sve do obnavljanja povrede na treningu u Koloradu.

Vonn je ovoga puta pristupila povratku treninzima i takmičenjima nešto konzervativnije, pauzirala je dosta duže i tek je nedavno od medicinskog tima dobila zeleno svetlo za povratak na sneg. Ona neće nastupiti na otvaranju Svetskog kupa u Soeldenu i nada se povratku takmičenjima tokom severnoameričke turneje Svetskog kupa u decembru.

- Neću skijati kapije neko vreme i neću biti baš srećna zbog toga. Nije u mojoj prirodi da budem strpljiva, ali to je najbolja stvar koju mogu da uradim za moje koleno u ovom trenutku – rekla je Vonn.

Lindsey se nada da će biti spremna za trke u kanadskom Lake Louiseu koje su na programu početkom decembra. Ako postoji mesto za takmičenje gde je njeno samopouzdanje na najvišem nivou onda je to sigurno kandaski ski centar u kome je tokom karijere pobedila neverovatnih 14 puta.

Mislim da je to dovoljno vremena da budem spremna. Ali to se nikada ne zna. Ako ne budem spremna uvek mogu da odložim povratak. Ne moram da se forsiram u bilo čemu. Ima vremena.

Iako će morati da bude strpljiva u povratku i da ne očekuje previše na početku, Vonnovoj ne nedostaje samopouzdanja. Ona je realna u očekivanjima u novoj sezoni.

Dosta ljudi misli da neću moći da se vratim. To je u redu. Ostalim devojkama je verovatno bilo dosta prijatno dok me nije bilo, ali kada se vratim mislim da će videti da ne mogu više da se osećaju komforno.

Lindsey Vonn do sada u karijeri ima 59 pobeda u Svetskom kupu, samo tri manje od legendarne Annemarie Moser-Proell koja je najuspešnija žena u istoriji najelitnijeg skijaškog takmičenja.

Volela bih da ostvarim te četiri pobede ove sezone i osvojim neku medalju na Svetskom prvenstvu, posebno zato što se održava u mom gradu Vailu. Ali nemam ništa da dokazujem trenutno. Imam četiri godine da oborim te rekorde. Ako to znači da idem sporije ove godine kako bih bila spremna za sledeću, onda ću to i uraditi.

Vonnova planira da u takmičarskom skijanju ostane do sledećih Olimpijskih igara u korejskom Pyeong Changu.

Želim još jednu šansu da branim svoju zlatnu medalju u spustu. To sam znala još u januaru kada sam morala da se pomirim sa činjenicom da se neću takmičiti u Sochiju. Želim još jednu šansu da se takmičim.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar